Hvad skal jeg gøre. hvis jeg påkører et dyr

Husk 1812 hvis du påkører dyr i sommertrafikken

Sommertid er lig travlhed i Dyrenes Vagtcentral, der hver dag tager imod op til 700 opkald fra danskere, der rapporterer om dyr i nød. Men Vagtcentralen oplever stadig, at ikke alle ved, hvem der skal kontaktes og hvornår i forbindelse med påkørsler.

Skrevet af:
Katherina Petersen

Når du pakker bilen og drager på eventyr i sommerlandet, skal du være opmærksom på dyrene på din vej. Det er nemlig ikke kun medtrafikanter, der fylder godt på vejene her i sommermånederne.

Maj og juni måneder er eksempelvis højsæson for rådyrspåkørsler, da familierne splittes og bevæger sig meget omkring. I Maj fik Dyrenes Vagtcentral 1.513 henvendelser om påkørsler af alle typer dyr, og i juni lød tallet på 1.354 henvendelser.

Men selvom Dyrenes Vagtcentral modtager mange opkald i forbindelser med påkørsler, så er der stadigvæk mange danskere, som påkører dyr, der ikke ved, hvor de skal henvende sig.

Mange ringer nemlig til Falck i stedet for 1812, når de har påkørt et dyr, og det er ikke altid den rette fremgangsmåde, fortæller Nina Orthmann-Brask, biolog og projektleder for faunadyr i Dyrenes Beskyttelse.

”Mange begår den fejl at ringe til Falck, uanset om dyret er dødt eller ej efter påkørslen. Men Falck tager sig kun af de sager, hvor dyret er dødt efter påkørslen. Og visse steder i landet kører Falck slet ikke ud, hvis de ikke har en aftale med den pågældende kommune. Hvis det døde dyr er på kørebanen, kan man derfor med fordel placere det i rabatten. Så kommer der andre dyr og æder det døde dyr. Men lever dyret stadig, er det altid 1812, man skal kontakte,” forklarer Nina Ortmann-brask.

Hvad gør jeg, hvis jeg påkører et dyr?

  • Ring til Dyrenes Vagtcentral på tlf.: 1812, hvis du står med et sygt eller skadet vildt dyr. Vagtcentralen kan instruere dig i, hvad du bør gøre og kan sætte dig i forbindelse med f.eks. nærmeste vildtplejestation.
  • Marker stedet, hvis du eller andre har påkørt et rådyr, som efterfølgende er flygtet.
  • Rekvirer en frivillig schweisshundefører gennem Dyrenes Vagtcentral. En schweisshund er en sporhund, som kan spore det flygtede dyr
  • Du kan selv bringe det tilskadekomne vilde dyr til en vildtplejestation, frem for at skulle vente på dyreredning, så kan dyret hurtigere få hjælp, og derved lide mindre og have større chancer for overlevelse. Inden du tager dig af dyret, skal du dog ringe 1812 eller til en vildtplejestation og få råd og vejledning om, hvordan du bedst håndterer dyret.
  • Sendes der hjælp er det vigtigt, at du altid bliver og venter ved ulykkesstedet, indtil hjælpen når frem