Forfinelse

Kaniner i forbedret opstaldning hos Novo Nordisk
Foto: Novo Nordisk

Refinement kan oversættes til "forfinelse" på dansk. Forfinelse kan betyde, at forsøgene gøres mere præcise. Det er vigtigt, at forsøgene er designet, så der opnås brugbare resultater, at der kun anvendes det antal dyr, der er nødvendigt, samt at dyrene udsættes for så lidt ubehag som muligt.

Opstaldning
Graden af ubehag kan mindskes ved, at dyrene opstaldes under ordentlige forhold.

Dyrenes Beskyttelse har siden 2003 arbejdet for at få supplerende retningslinjer vedrørende opstaldning og pasning af forsøgsdyr tilføjet lovgivningen. Først d. 1. september 2010 er den reviderede "Bekendtgørelse om forsøgsdyr pasning og opstaldning og om anvendelse af udryddelsestruede og vildtlevende dyr til forsøg m.v." trådt i kraft, dog med en række overgangsordninger indtil 1. september 2014. Uanset dette mener Dyrenes Beskyttelse dog stadig, at der er grundlag for at fortsætte arbejdet med optimering af forsøgsdyrs opstaldning og pasning.

Høringssvar om bekendtgørelse om forsøgsdyrs pasning og opstaldning PDF-format

Færre smerter
Der skelnes mellem forskellige belastningsgrader hvad angår smerte, idet procedurer kan klassificeres som henholdsvist uden opvågning (non-recovery), mild (mild), moderat (moderate) og intens (severe). Herudover defineres en nedre grænse (lower threshold) og øvre grænse (upper threshold) for smerte. Den nedre grænse defineres som smerte, der er større end eller lig med et nålestik ("kanylekriteriet"), medens den øvre grænse er længerevarende intens smerte, der ikke kan lindres.

Det er Dyrenes Beskyttelses opfattelse, at der bør anvendes procedurer, som medfører mindst mulig smerte for de involverede forsøgsdyr. Dyrenes Beskyttelse mener ikke, at dyr under nogen omstændigheder, heller ikke kortvarigt, bør opleve intens smerte.

EU-rapport om klassifikation af smertebelastning PDF-format

Download PDF-læseren Adobe Reader, hvis du ikke har den installeret.

Hjælp
dyrene

Når du støtter Dyrenes Beskyttelse bakker du op om vores vigtige arbejde med bl.a. dyreambulancer, internater, dyreværnsarbejde og vores store politiske arbejde for dyrs velfærd...

Læs mere

Kom med i Dyrenes Kids Club

Bliv klogere på dyr og mød nye dyrevenner

Få et prøvemedlemskab af Dyrenes Kids Club og få adgang til vores digitale univers
Her
LUK DETTE VINDUE

Vind 1/2 års forbrug af OLIVER’S Organic foder

OLIVERS Organic indeholder alle de nødvendige næringsstoffer til såvel hvalpe som voksne og ældre hunde. Foderet stammer fra nøje udvalgte økologiske gårde i lokalområdet for produktionen, så dyrene ikke har lidt overlast af lange transporter.

Medlemmer af Dyrenes Beskyttelse får 15%, når de handler hos OLIVER'S Petfood. Derudover donerer OLIVER'S Petfood 10 % til Dyrenes Beskyttelse.
Læs mere på olivers.dk/db   

1
Telefonnummer udfyldes kun, hvis du er over 18 år.
1) Oplyser du dit telefonnummer, kan vi kontakte dig telefonisk vedr. Dyrenes Beskyttelses arbejde og kampagner
Jeg interesserer mig for
Nej tak, luk vindue

Tak. Du deltager nu i konkurrencen om 1/2 års forbrug af dyrefoder fra OLIVER'S Petfood.