Sæt lys på hunden i vintermørket

01. okt 2012
Dobbelt så mange danske hunde rammes af biler i vinterhalvåret som i sommerhalvåret. Langt størstedelen af ulykkerne kunne undgås, hvis hundeejeren og hunden bar lygter og reflekser i mørket. En ny landsdækkende kampagne forsøger nu at gøre hundeejerne opmærksomme på problemets omfang

Efterårets og vinterens mørke er hvert år skyld i mange ulykker på de danske veje, og en del af disse omfatter hundeejere på tur med hunden – uden lys og reflekser.
Tal fra Falck og Dyrekassen Danmark viser, at der gennemsnitlig er 84 procent flere påkørsler af hunde i vinterhalvåret sammenlignet med sommerhalvåret, hvor bilisterne bedre kan se ejere og hunde på vejene.

Én påkørsel er én for mange, mener en række virksomheder og foreninger, der for første gang går sammen om at gøre hundeejere opmærksom på nødvendigheden af at sætte lys og reflekser på både hunden og ejeren selv, når disse færdes ude i vinterhalvåret.

Det sker via den landsdækkende kampagne ”Oplyst”, der via en lang række tiltag forsøger at ramme så mange danske hundeejere som muligt. Udover plakater og flyers, som sammen med gratis refleksbånd kan rekvireres hos de deltagende samarbejdspartnere, er der lavet en OBS-film, som vises på DR i uge 40 og 41.

Konkrete råd til ejeren
Kampagnen ”Oplyst” forsyner hundeejerne med en række konkrete råd og påpeger, at der i dag findes mange forskellige muligheder for at blive mere synlige ved hjælp af lys og reflekser til både hund og ejer i form af veste, halsbånd og liner, der reflekterer lys. Ejerne kan også iføre sig refleksveste og -bånd samt vælge lyst overtøj i stedet for mørkt, når de går ud med hunden om vinteren. Hundeejeren kan desuden med fordel sætte en kraftig lygte på hundens halsbånd og line, sådan at bilisterne kan se hundeejeren og hunden, inden billygternes lys rammer reflekserne.

De normale regler for sikker færdsel med en hund gør sig naturligvis også gældende. Ejeren bør holde hunden i kort line og gå i venstre side af vejen, hvis der ikke er fortov. Når en modkørende bil passerer, opfordres hundeejeren samtidig til at stå stille i vejsiden og vinke med en arm påført et refleksbånd, så bilisten kan se ejeren og hunden i vejkanten.
Det er de deltagende foreninger og firmaers håb, at de danske hundeejere vil tage budskabet om øget synlighed på vejene i kampagnen ”Oplyst” til sig, så antallet af skadede eller dræbte hundeejere og hunde i trafikken kan bringes varigt ned.


Gode råd i mørket

  • Brug kort line i trafikken, især om aftenen
  • Sørg for, at hunden har reflekser i halsbåndet
  • Gå i venstre side, med hunden væk fra trafikken
  • Sæt en kraftig lygte i halsbåndet, eller på dig selv
  • Brug refleksvest, hvis du går tur i mørke områder
  • Stå stille i vejsiden, hvis du er i tvivl, om du er synlig


Bestil et gratis refleksbånd her.

Bag ”Oplyst” står Dyrenes Beskyttelse, Dansk Kennel Klub (DKK), Danmarks civile Hundeførerforening (DcH), Dansk Dyreværn Århus, Husdyrenes Vel Fyn, Redningshunden Danmark, Falck, Dyrekassen Danmark, Royal Canin og Orbiloc.

Hjælp
dyrene

Når du støtter Dyrenes Beskyttelse bakker du op om vores vigtige arbejde med bl.a. dyreambulancer, internater, dyreværnsarbejde og vores store politiske arbejde for dyrs velfærd...

Læs mere

#spisordenligt

Gør kød til et krydderi

Tænk grønt

#spisordentligt og bliv inspireret til nem, grøn og lækker mad