Opskrifter & Tips

Ofte er kød, der er produceret med hensyn til god dyrevelfærd, dyrere end tilsvarende konventionelt produceret kød. For det koster mere for landmanden at give dyrene mere plads, have dem udenfor og lade dem leve længere. Men man kan få råd til det gode kød ved at spare på det

Kødspareråd

Danmark er et af de lande i Europa med det højeste forbrug af kød pr. indbygger, samtidig med at ernæringseksperter anbefaler, at det daglige forbrug af kød sættes ned til fordel for frugt og grønt.

Vi har her samlet en række råd til, hvordan du kan spare på det daglige kødforbrug.

  • Put havregryn i fars f.eks. til frikadeller eller boller i karry. Ca. 2 – 3 dl havregryn til 400-500 gram fars.

  • En god kylling kan sagtens strækkes til 3 måltider for familier med 4 – 6 personer:

- 1. dag: Steg kyllingen. Server lår, vinger og andre stykker. Gem brystkødet.
Efter middagen pilles skroget for alle de små stykker kød, der fx sidder på ryggen mv.
Har du hund eller kat kan brusk pilles af, benene kan skrabes med en skarp kniv – så er der lidt guf til hunde/kattemaden.
Skroget, skind mv. puttes i en gryde med rigeligt vand og koger ca. 20 – 30 min. Så er der en god kyllingefond til suppe.
- 2. dag: Brystkød og de små stykker kød serveres til pitabrød eller mexicanske pandekager.
- 3. dag: Suppe, f.eks. kartoffel-, porre- eller græskarsuppe med kyllingefond

  • Hold flere kødfrie dage om ugen.

  • Tit spises der, til fadet er tomt. Måske hyggespiser man lige de sidste frikadeller. Server kun et fast antal stykker kød, f.eks. 2 frikadeller eller 1 bøf pr. person.

  • Lad grøntsager og ris/pasta/kartofler være hovedmåltidet og kødet tilbehøret.

- Frosne ærter, dåsemajs, iceberg salat og agurk er lette at tilberede og kan i plastpose eller boks holde sig i køleskabet i 2 – 3 dage.
- Sæt de forskellige grønsager i hver sin skål, så hvert familiemedlem kan vælge de grønsager, de har lyst til. Det er sundt at hyggespise agurker, gulerødder mv. frem for kød.

  • Server brød til måltidet. Rugbrød går fint til mange danske retter, f.eks. frikadeller eller medisterpølse

  • Gem rester - frys dem ned og lav restedage. Det er lidt som tapas, hvor man får en lille smule af hver ting. Server de forskellige rester i små skåle på bordet med salat og brød til.
  • Rester er også gode til f.eks. pitabrød, pizza eller som fyld i bagt kartoffel

  • Lav en lille forret, fx suppe, en papaya eller melon med rejer, så er man mindre sulten til kødretten


Hvis du har en god idé til, hvordan man kan spare på kødet, så skriv den på www.denstoreforskel.dk eller til db@dyrenesbeskyttelse.dk

Når man så vælger at spise kød, synes vi at man bør tilberede det ordentligt og omhyggeligt, derfor har vi lavet nogle stegevejledninger og opskrifter til forskellige slags velfærdskød:

Stegevejledning og opskrifter på græskalv og græsko

Stegevejledning og opskrifter på sortbroget gris

Hjælp
dyrene

Når du støtter Dyrenes Beskyttelse bakker du op om vores vigtige arbejde med bl.a. dyreambulancer, internater, dyreværnsarbejde og vores store politiske arbejde for dyrs velfærd...

Læs mere

Bagværk mod buræg

Bag en kage

Og støt kampen mod buræg

LUK DETTE VINDUE

Vind et Vild med Dyr spil

Tilmeld dig Dyrenes Beskyttelses nyhedsbrev og følg vores arbejde for dyrene. Du vil modtage nyhedsbrevet en gang om måneden, hvor vi vil holde dig opdateret på nyheder, artikler, kampagner og events. Du kan naturligvis altid framelde dig nyhedsbrevet.

Vind brætspillet 'Vild med Dyr'. Spillet er en sjov dyrequiz for hele familien fyldt med skøre spørgsmål og opgaver om alt fra bænkebidere til blåhvaler.

1
Telefonnummer udfyldes kun, hvis du er over 18 år.
1) Oplyser du dit telefonnummer, kan vi kontakte dig telefonisk vedr. Dyrenes Beskyttelses arbejde og kampagner
Jeg interesserer mig for
Nej tak, luk vindue

Tak. Du deltager nu i konkurrencen.