Jens

Et godt arbejdsliv på fire ben

Dyrevelfærden er vigtig, når det handler om servicehunde, terapidyr og læsekatte. Man skal ikke få et dyr på grund af de terapeutiske effekter, men fordi man vil påtage sig ansvaret med dyret, understreger chefkonsulent i Dyrenes Beskyttelse.

Skrevet af:
Marie Hougaard
FOTOS: FLEMMING LEITORP

Servicehunde og terapidyr, besøgshunde og læsekatte. Der er mange forskellige begreber, men det dækker over det samme; nemlig, at vi mennesker kan få noget godt og brugbart ud af samværet med dyr. Vi har i årtusinder haft både landbrugsdyr og kæledyr – og samspillet mellem mennesker og dyr beriger os med en masse positive oplevelser.

”Der er ingen tvivl om, at dyrene har en positiv effekt på mennesker. Men dyrevelfærden skal være i orden, når dyr bliver brugt til arbejde,” siger Jens Jokumsen, chefkonsulent for familiedyr i Dyrenes Beskyttelse.

45 procent af alle danske husstande, eller godt 1.2 millioner husstande, har et eller flere kæledyr. Men én ting er, hvad vi mennesker får ud af samarbejdet – noget andet ér, hvordan dyrene oplever det.

Erklæret egnet

Det første, man skal sikre sig er ifølge Jens Jokumsen, at dyret er egnet til opgaven. Derefter er det vigtigt, at arbejdet med at præge fx servicehunden begynder tidligt. Det betyder nemlig, at hunden er mere tryg overfor nye oplevelser og at der er genkendelighed i det miljø, hunden kommer ud at arbejde i. Når hunden endelig kommer ud hos ejeren, er det vigtigt, at hunden trives.

jens_jokumsen_03_hq.jpg

”Det er vigtigt, at de ikke bliver stressede i det miljø, de er i, at de er rolige, trygge og at de trives,” siger Jens Jokumsen.

En rolig, tryg og ustresset servicehund er selvfølgelig det mest ønskværdige for både hund og ejer. Og en servicehund vil ifølge chefkonsulenten heller ikke fungere godt som servicehund, hvis den opbygger et højt stressniveau.

Arbejde og fritid

En servicehund skal have en god balance mellem arbejde og fritid, for det er ikke nok at give den foder, vand og motion. Hvor en familiehund, der er alene hjemme flere timer hver dag, skal stimuleres, når man kommer hjem, kan det omvendte gøre sig gældende med servicehunden:

”Når en hund skal fungere som arbejdshund i hjemmet, så bruger den hjernen utroligt meget, siger Jens Jokumsen og fortsætter:

”Man skal huske, at hunden også får pauser, hvor den ikke bliver mentalt udfordret.”

Til gengæld er der stor sandsynlighed for, at servicehunde får opfyldt behovet for samvær, fordi de er meget sammen med deres ejer, vurderer chefkonsulenten:

”Mange hunderacer er avlet til at være samarbejdende og de er alle sociale dyr, der trives bedst med mennesker og eller artsfæller omkring sig. Der er god mulighed for opfyldelse af disse behov for servicehunde, som bor og hjælper ejeren med de daglige udfordringer.”

Det er positivt, at flere får øjnene op for de kvaliteter dyr kan have i professionel sammenhæng, men arbejdet må aldrig blive på bekostning af dyrets velfærd. Et arbejdende dyr skal, uanset arbejdets karakter, have opfyldt sine behov, stimuleres og have den nødvendige ro og tryghed.