I Velfærdsdelikatesser er dyrevelfærd og naturlighed helt i top.

Flere vil være landmand med dyrevelfærden helt i top

Velfærdsdelikatessers opdræt af små husdyrhold med ypperlig dyrevelfærd oplever stor fremgang

Skrevet af:
Lars Madsen

Svinekød uden MRSA

Flere faktorer gør det muligt at holde Velfærdsdelikatesser fri for MRSA:

  • Der anvendes ikke meget antibiotika, fordi produktionen er naturlig, blandt andet er der meget lav dyretæthed på gårdene.
  • Smågrisene går med deres mor indtil naturlig fravænning. Det betyder, at grisene ikke får den diarré, som præger de industrielle stalde og medfører brug af antibiotika.
  • Producenterne har ikke været uheldige at indkøbe en MRSA-smittet gris.

 

Foto: Carsten Snejbjerg/Arkiv

I 2016 kom 10 nye producenter med i ”Velfærdsdelikatesser”, som er en mærkeordning for små besætninger af landbrugsdyr med den bedste dyrevelfærd i Danmark.

Der er tale om en væsentlig stigning – og forventningen er, at der i år vil komme endnu flere til, fortæller Bent Hindrup Andersen, projektleder for Velfærdsdelikatesser.

 "Vi har mange producenter på Sjælland, og vi vil derfor til at satse mere på Fyn og Jylland. Det er typisk yngre mennesker, ofte familier, som flytter ud med børn og gerne vil bo på landet," siger han.

Mange griseproducenter

Der er både kommet nye producenter af sortbrogede grise, kødkvæg og gotlænderfår og – lam med i 2016, men det er griseproducenterne, der er kommet flest af. En af dem er 33-årige Maria Penter Petersen, der med mand og to børn har bosat sig på Askvad Skovgård ved Jyderup. Her opdrætter de sortbrogede landracegrise, som de sidste år fik optaget i Velfærdsdelikatesser.

Deres otte søer, en orne og godt 30 pattegrise bliver om få måneder de første, parret kan sælge som Velfærdsdelikatesser.

"Jeg ville gerne have landbrug for at holde dyr, der lever et naturligt liv, og som kan spises med god samvittighed. At vi er kommet med i Velfærdsdelikatesser er et kvalitetsstempel. Det er med til at garantere kvaliteten over for vores kunder," forklarer Maria Penter Petersen

MRSA-frit kød

Tilgangen af nye svineproducenter hænger godt sammen med, at kødet fra de sortbrogede landracegrise er genstand for særlig bevågenhed lige nu: Grisenes kød er nemlig testet fri for MRSA.

Det vækker opsigt i en tid, hvor ingen andre svineproduktionsformer i Danmark kan erklære sig MRSA-fri, og hvor screeninger fra Fødevarestyrelsen viser, at forekomsten af MRSA blandt de konventionelle grise er steget fra 68 pct. i 2014 til 88 pct. i 2016.

MRSA får større betydning

Johanne Gabel er blandt de mere rutinerede velfærdssvineproducenter og opdrætter i år sit tredje kuld grise. Det er hendes vurdering, at MRSA spiller en stor rolle for mange af hendes kunder.

"Nogle tænker meget over det, og andre gør ikke. Men jeg tror, det vil komme til at betyde mere. Det er jo kedeligt, at man får en øget afsætning på grund af en ulykkelig situation, men det er jeg sikker på vil ske," siger hun.

Interesse fra helt almindelige mennesker

Johanne Gabel kan allerede nu melde udsolgt for i år – hendes knap 30 slagtegrise, er alle forudbestilt.

"Jeg oplever en stigende interesse for vores kød fra helt almindelige mennesker. Mine kunder er en husmor i Greve, et rækkehus i Hvidovre, en lejlighed i Istedgade, villaen i Lyngby og så nogle kunder her i nabolaget," siger hun.

"De vil alle sammen have kød med god dyrevelfærd."

Find producenterne nærmest dig