Artikel, 10. december 2018

Guide til den dyrevenlige jul

Når juleklokkerne ringer og julefrokosterne løber af stablen, har mange danskere tradition for at fylde bordet med alverdens animalske produkter. Dyrenes Beskyttelse anbefaler, at man tænker dyrevelfærd ind i sine indkøb, og hvis julemiddagen er uden kød, er der hjælp til alternativer.

Image of Anna  Dalgaard
Anna Dalgaard ,
Kommunikationsmedarbejder
Del artiklen på:
griseliv med krølle på halen

Det traditionelle julebord er belagt med kød, men det kan være forvirrende at overskue både indkøbslisten og dyrevelfærden i produkterne. Det er derfor et godt udgangspunkt at gå efter mærkerne ”Anbefalet af Dyrenes Beskyttelse” eller Ø-mærket.

Dyrenes Beskyttelse guider her til fødevarer med god dyrevelfærd. Er julen vegansk, hjælper vi med alternativer til de traditionelle juleopskrifter.

Et andeliv med helt næb

Står der andesteg på julemenuen, så sørg for at kigge ekstra godt på mærkerne. De mange mærkeordninger og forskellige navne på ænderne kan nemlig gøre det svært at gennemskue, hvordan anden egentlig har haft det. Chefkonsulent i Dyrenes Beskyttelse, Pernille Fraas Johnsen, fortæller, at man bør gå uden om udenlandske berberiænder, da de bliver næbkuperet rutinemæssigt:

”Næbkupering eller trimning sker ved, at man fjerner det yderste af næbbet. Det bruges især blandt de mere aggressive racer som Berberi, da ænderne ellers hakker på hinanden. Det fremgår typisk ikke af emballagen, om ænderne er blevet næbkuperet, ligesom det typisk heller ikke vil fremgå, om de har adgang til badevand.”

Men heldigvis er der særlige mærker at gå efter, hvis man vil have en and med god dyrevelfærd uden at bruge en masse tid på at studere forskellen mellem de enkelte opdræt.

"Går man efter ænder med vores mærke 'Anbefalet af Dyrenes Beskyttelse' eller Ø-mærket, kan man være sikker på, at ænderne har udlevet deres naturlige adfærd med blandt andet adgang til det fri, nul næbkupering og adgang til badevand" siger Pernille Fraas Johnsen.

Flæskesteg med krølle på halen

Skal der gris på bordet, så drop den konventionelt avlede og gå i stedet efter økologiske eller frilandsgrise. Her kommer dyrene ud i det fri og slipper for at få klippet det yderste af halen. Frilandsgrise og økologiske grise kan kendes på mærket ”Anbefalet af Dyrenes Beskyttelse” eller det røde Ø-mærke.

Vil man være sikker på, at grisene har haft et ekstraordinært godt liv, så køb kød med ”Velfærdsdelikatesser”-mærket. Her går dyrene ude hele året rundt, og smågrisene går på marken sammen med deres mor indtil naturlig fravænning,” fortæller Rie Jensen, projektleder i landbrugsdyr hos Dyrenes Beskyttelse.

Køber man en velfærdsdelikatesse-gris, støtter man en produktion med hele dyr, hvor der blandt andet hverken forekommer kastration eller halekupering.

Velfærdsdelikatesser anbefalet af Dyrenes Beskyttelse kan ikke købes i supermarkederne, men ude hos producenten selv. Find en Velfærdsdelikatesse-producent nær dig. 

Det grønne julebord

Skal julen være mindre kødfyldt og mere grøn, så vinder de kødfrie alternativer heldigvis frem i de danske supermarkeder. Men når kalenderen viser december, kan det dog være svært at undlade kødet, fordi traditioner siger, at et julebord indebærer op til flere slags kød og andre animalske produkter. Derfor kræver nye madvaner også ny inspiration.

Sammen med en række af Danmarks førende stemmer inden for madkultur og fødevarer er Dyrenes Beskyttelse gået ind i kampen for en mere klimavenlig kost. Fx foreslår madblogger Mia Sommer, at man skifter anden eller flæskestegen ud med et farsbrød af linser og cashewnødder. Se hendes opskrift og mange andre her.

Når du spiser mere grønt, er du samtidig med til at sikre, at flere dyr får et langt og godt liv.

farsbrød.png