Jerseykøer med kalve på Svanholms græsmark
Foto: Thomas Degner

Kom til kaffe med ko og kalv

Oplev køer og kalve sammen på marken og få den rigtig gode smag af kaffe med mælk, som vi deler med kalvene. Serveret med viden om dyrevelfærden for køer og kalve i dansk mælkeproduktion, og hvordan vi i Dyrenes Beskyttelse arbejder for at give kalven mere tid med mor og mælk på marken. Det er den 3. august 2021 på Svanholm Gods.

Skrevet af:
Johanne Gabel

Køer med kalve på marken er et særsyn i dansk mælkeproduktion. Som oftest bliver kalven taget fra koen efter 12 eller højst 24 timer, så koens mælk kan gå til os mennesker. Om ko og kalv får et halvt eller et helt døgn sammen afhænger af, om produktionen er konventionel, økologisk og/eller ’Anbefalet af Dyrenes Beskyttelse’.

Under alle omstændigheder er den korte tid en udfordring, som Dyrenes Beskyttelse adresserer. Derfor er vi blandt andet med i projektet ’Økologisk ansvar for ko med kalv’ sammen med blandt andre Økologisk Landsforening og en række økologiske producenter, der arbejder på at give ko og kalv længere tid sammen. Svanholm Gods er på tredje år i gang med at udvikle et system, hvor ko og kalv er sammen på hel- og deltid i tre måneder, så kalven selv kan drikke sin mælk, samtidig med at der også er mælk til produktionen.

Temaaften om ko med kalv

Den 3. august kan du på en temaften opleve køer og kalve på marken og få langt mere at vide om mælkeproduktion, dyrevelfærd og den naturlige adfærd for ko og kalv. Aftenen er arrangeret som formidling af projektet ko med kalv i samarbejde mellem Svanholm Gods, Dyrenes Beskyttelse, Økologisk Landsforening, Naturmælk og Aarhus Universitet.

Temaaften om økologisk ansvar for ko med kalv byder blandt andet på oplæg af Sophie Haastrup Christensen, landbrugspolitisk chefkonsulent i Dyrenes Beskyttelse, om naturlighed og dyrevelfærd for ko og kalv i mælkeproduktionen, Naturmælk fortæller om mulighederne for udvikling og markedsføring af nye typer mælk til forbrugerne i fremtiden, den nyeste forskning på området ved seniorforsker Mette Vaarst fra Aarhus Universitet og rundvisning ved driftsleder på Svanholm Gods, Kristine Dalbach.

Dertil pause med mad og kaffe – med mælk.

Du finder program og tilmelding her.

  • Del artiklen på: