Nyhed, 19. december 2019

Mad fra julebordet: vær varsom med resterne til hunden

Duften af julemad kan få de fleste hunde til at se længselsfuldt efter middagsbordet, og det kan være fristende at give hunden lidt ekstra godt når julefreden sænker sig. Dyrenes Beskyttelse guider til, hvad du kan give hunden af ekstra godbidder fra julebordet.

Image of Jens Jokumsen
Jens Jokumsen,
Familiedyrschef
Del artiklen på:
Julebord med forskellige juleretter

De fleste hundeejere kender det: Maden kommer på bordet, og hunden ser længselsfuldt op mod fadene. Den lækre duft af julemad virker lokkende for både dyr og mennesker. Derfor kan det være fristende at give hunden lidt rester fra julebordet.

Ligesom mennesker, har dyrene ikke godt af for mange snacks, men med måde kan hunde godt tåle lidt rester. Dyrenes Beskyttelse guider her til hvilke rester du kan give dit firbenede familiemedlem i julen, og hvilke de bestemt ikke må få.

Husk det rigtige foder

Julen igennem er det vigtigt at huske det almindelige foder. Dette foder giver hunden alt den næring den har brug for, og derfor er det vigtigt at hunden får sit almindelige foder. Desuden er det vigtigt, at vi skærer ned for det almindelige foder, hvis hunden får lidt rester fra julebordet.  

”Det almindelige foder dækker alle hundens ernæringsbehov. Derfor er det vigtigt ikke pludselig at erstatte dens foder med mad fra julebordet. Selvom man holder sig til rent kød og kartofler, kan den pludselige kostændring give dårlig mave. Derfor skal man være meget varsom med at give hunden mad fra julebordet”, forklarer Jens Jokumsen, familiedyrschef ved Dyrenes Beskyttelse.

Dyrenes Beskyttelse anbefaler ikke at resterne erstatter det almindelige foder, men derimod at man kun giver små mængder som supplement eller snack. Hvis man holder sig til rent kød, ren fisk eller kartofler, så kan man være ret sikker på ikke at gøre noget forkert. Desuden er kogte grønsager også ok, samt kogte æg.

”Er der rester fra julebordet, f.eks. rent kød eller kogte æg, så brug det til træning, øvelser eller andre aktiviteter, så hunden skal arbejde for det. På den måde får hunden den ekstra godbid, samtidig med at den aktiveres med træning”, siger Jens Jokumsen.

Det er dog vigtigt at undgå krydret og saltet mad, da hunden ikke kan tåle det. Det sammen gælder fed mad, som også er rigtig dårligt for hunden. Selvom hunden elsker sovs, så har den ikke godt af det. Ud over dette, er der nogle madvarer som er decideret giftige for hunden. De er listet i boksen herunder. 

Dette tåler hunden ikke

  • Chokolade
  • Druer og rosiner
  • Løg og hvidløg
  • Avocado
  • Nødder
  • Gærdej