Med nyheden ’MRSA-fri gris’ kunne vi i februar melde ud, at alle avlsgrise i Velfærdsdelikatesser er testet og vist MRSA-fri. Blandt mange gode nyheder i Velfærdsdelikatesser stod den ’MRSA-fri gris’ klart frem som årets bedste nyhed. Men det er på en kedelig baggrund af, at MRSA findes i hovedparten af alle industrielle konventionelle svinebesætninger og desværre også i nogle økologiske besætninger.

I artiklen fortæller Robert Leo Skov fra Statens Seruminstitut og Peter Damborg, Institut for Veterinær Sygdomsbiologi, Københavns Universitet, at Velfærdsdelikatessers produktionssystem med masser af mortid (naturlig fravænning) og masser af plads (lavt smittepres) og sunde dyr (næsten ingen brug af antibiotika) i sig selv er en effektiv måde at holde produktionen MRSA-fri.
Selv hvis den multiresistente bakterie skulle komme forbi vores besætninger, vil den efter al sandsynlighed ikke slå sig ned, fordi grisenes naturlige bakterieflora ikke giver den plads. Men det er meget vigtigt at fastholde og dokumentere vores MRSA-fri status.
Derfor skal:
- alle grise, der købes fra besætninger uden for Velfærdsdelikatesser, testes, inden de hentes hjem
- alle avlsgrise i Velfærdsdelikatesser testes hvert tredje år. Det vil sige næste gang i 2018
- skiltet med ’MRSA-frit område’ være hængt op på et synligt sted på alle grisegårde
- det sikres, at MRSA ikke bringes ind på gårdene med dyrlæger, kontroller eller gæster. Derfor skal vi spørge besøgende, om de for nylig har været i kontakt med en grisebesætning, og derfor skal vi ikke acceptere kontrol af personer, der for nylig har været på en anden grisebesætning. Det er bl.a. derfor, at vi er nødt til at varetage vores egne godkendelser og kontroller i en overgang