Nyhed, 4. oktober 2016

Når enden er god

Nyt slagtehus på Sjælland bringer slagtningen ud i det åbne, hvor vi kan være den 100 procent bekendt

Image of Johanne Gabel
Johanne Gabel,
Cand.merc.int/miljø-og energijournalist
Del artiklen på:
svineslagtning med dyrevelfærd, når enden er god

RO’s slagtehus i Hedehusene på Sjælland har netop slået dørene op for dyr, der er aflivet på marken i vante omgivelser uden stress og smerte. Det sker for dyrenes og den gode smags skyld.

”RO’s slagtehus er et vigtigt skridt på vejen til Velfærdsdelikatessers mål om, alle slagtedyr under varemærket bliver bedøvet og aflivet i vante omgivelser på marken. Vi mangler i den grad de små, specialiserede og kompetente slagtehuse, der kan bidrage til, at dyrene fra de mindre økologiske bedrifter får en god afslutning på livet,” siger direktør i Dyrenes Beskyttelse, Britta Riis, om det ny slagtehus i Hedehusene på Sjælland.

Lidt lækkert

Slagtehuset er blevet en realitet på rekordtid og er resultat af gensidig inspiration og initiativ fra Velfærdsdelikatesser og ejerne af det ny slagtehus, Maria og Lars Dietrichsen. Ejerne har i forvejen restaurant Snekken på Roskilde Havn og opskæringsvirksomheden Gris Lam & Co med pølsemageri og charcuteri. Begge virksomheder drives med bæredygtighed som mål. Ideen om at gå skridtet tilbage i fødekæden og inkludere et slagtehus i tilknytning til Gris Lam & Co var derfor nærliggende. Ikke mindst fordi det kan sikre kvalitetskød fra lokale marker til menukort og almindelige danskeres middag.

 ”Vores drøm er at være med til at påvirke den måde, folk tænker på, bare en lille smule. Som kødproducent og restauratør kan det virke lidt skørt, at vi f.eks. opfordrer folk til at spise mindre kød. Men hvis alle spiser lidt men godt, vil vi helt sikkert efterlade verden i bedre stand til vores børn og børnebørn, og så smager god samvittighed jo bare bedre,” siger Maria Dietrichsen.

At spise mindre men bedre kød er en del af formålet i Velfærdsdelikatesser, der producerer en helt særlig mør kødkvalitet af unge dyr, der er langt mindre end slagtedyr fra det industrielle landbrug. Det skyldes, at dyrene på Velfærdsdelikatessers gårde bevæger sig meget og fodres op på årstidernes naturlige udbud af grønt på markerne frem for importeret kraftfoder og vækstfremmere.

Cool kotelet

Slagtehusets speciale er at give dyrene en afslutning, der kan stå mål med det naturlige liv, som de har levet. Dyrene bedøves og aflives på marken i vante omgivelser uden stress, frygt eller smerte. 

”Der findes ingen helt perfekt slagtning. Men hvis eksempelvis grise er i deres vante omgivelser med egne flokfæller, kendte mennesker og så meget hverdag som muligt, og bedøvelsen foregår stille og roligt med f.eks. en boltpistol, der virker øjeblikkeligt, så når de ikke at opdage noget, og bliver derfor ikke stressede og bange, og så sætter det sig ikke i kødet,” siger Søren Kent Pedersen, dyrlæge i Dyrenes Beskyttelse.

Slagtningen ud i det åbne

”Hver gang vi sætter gaflen i et stykke kød, er et dyr blevet slagtet. Men det kan gøres på mange måder. I Velfærdsdelikatesser tager vi hånd om en helt uacceptabel mangel på dyrevelfærd i den industrielle slagtning. Slagtningens transport, tatoveringsstempling, læsning, bedøvelse og aflivning er et problem for dansk dyrevelfærd i dag, også selvom det kun udgør den sidste korte del af dyrenes liv,” siger Britta Riis og fortsætter:

 ”Den industrielle slagtning er stort set ikke italesat, fordi den er fuldstændig usynlig for forbrugerne. De fleste kender efterhånden  til lange transporttider og skuldersår som billeder på dyrenes uværdige liv, men kun de færreste ved, hvordan bedøvelse og aflivning foregår på de store lukkede slagterier og hvilke aftryk, det sætter på dyrene og den mad, som vi spiser. Velfærdsdelikatesser bringer slagtningen ud i det åbne. På marken hos bonden og i små åbne slagtehuse. Slagtningen skal foregå sådan, at vi vil være det 100 procent bekendt, og alle kan se med, hvis de vil.”

Det undgår dyrene:

  • Stress ved indfangning
  • Smerte ved tatoveringsstempling
  • Stress ved drivning og læsning
  • Stress ved transport
  • Stress og slagsmål som følge af ophold sammen med fremmede dyr
  • Stress ved manglende bevægelsesfrihed
  • Frygt ved at opleve artsfælles indfangning, drivning, læsning, transport og fiksering samt bedøvelse
  • Angst og smerte ved bedøvelse, der ikke er øjeblikkelig eller er mangelfuld


Velfærdsdelikatesser® er et registreret varemærke, som er kontrolleret af Dyrenes Beskyttelse. Mærket optimerer økologi og dyrevelfærd i alle faser af slagtedyrs liv og arbejder målrettet på at gøre det muligt, at alle slagtedyr under Velfærdsdelikatesser bliver bedøvet og aflivet i vante omgivelser på marken. Mærket er allerede i dag en garanti for kort transport og for hurtig og effektiv bedøvelse enten hjemme eller på små slagtehuse. Ingen dyr bedøves med CO2 eller strømbad.