Artikel, 23. december 2019

Nytårsaften: Kog ikke levende hummer

Når nytårsaften skal fejres, skal maden ofte være noget ud over det sædvanlige. Hummer er for mange en delikatesse, men hvis det store krebsdyr skal serveres, er det vigtigt at den aflives før den koges.

Image of Fie bau Madsen
Fie bau Madsen,
Kommunikationsmedarbejder
Del artiklen på:
Kogte hummere

Når nytåret står for døren, er der mange mennesker som gerne vil gøre noget særligt ud af middagen. Særligt hummeren er en delikatesse, som mange mennesker nyder nytårsaften. Hvis man har hummer på indkøbslisten, er det dog vigtigt at man husker dette: Hummeren skal ikke koges levende.

”Det er imod dyreværnsloven at putte levende hummere i kogende vand. Denne form for aflivning er forbundet med stor lidelse for dyrene” fastslår Cecilia Christensen Karstrup, dyrlæge ved Dyrenes Beskyttelse.

Lad tvivlen komme dyret til gode

Krebsdyr kan føle både ubehag og også smerte på deres helt egen måde. Hummere har ikke en stor og kompliceret hjerne, men man er alligevel enige om, at de har sanseorganer og nervesystemer, hvormed de reagerer på ubehagelige stimuli. Ud fra de reaktioner, og hvad man ellers ved om smerteforskning og adfærdsbiologi, så bør hummere ikke koges levende.

Selvom hummere (og andre krebsdyr) ikke føler på samme måde som vi mennesker, skal vi tage hensyn til dem på deres præmisser og derved lade tvivlen komme dyret til gode mener Cecilia Christensen Karstrup.

”Det er ikke et godt argument, at lidelsen kun er kortvarig. Uanset om det er i 30 sekunder, kortere eller længere tid, er det stadig uforsvarlig omgang med levende væsner”, forklarer Cecilia.

Tips til aflivning af en hummer

Hvis der står hummer på menuen, anbefaler Dyrenes Beskyttelse køber dem frosne. Det kan gøres med helt god samvittighed. Hvis man ikke ønsker at købe hummeren frossen, er der en måde som er bedre end kogning, når man skal aflive hummeren. Det er nemlig helt unødvendigt at koge den levende.

”Man kan med fordel opbevare sin hummer køligt inden den skal aflives, da dette får den til at sænke sit stofskifte og derved opføre sig mere roligt. Lige inden den skal tilberedes skal man aflive hummerne ved at stikke en kniv igennem det lille kryds, de har siddende i nakken, og flække hovedet på dem, inden man koger dem. Denne metode ændrer ikke på spiseoplevelsen”, fastslår Cecilia Christensen Karstrup.

Det bedste råd, hun kan give, hvis man skal aflive en hummer, er at være resolut under aflivningen.

”Når hummeren skal aflives, er man nødt til at være rolig omkring det. Man tager hummeren med et fast greb, presser den ned mod skærebrættet, stikker en god skarp kniv igennem krydset og flækker hovedet på den. De kan sprælle i op til tre kvarter bagefter, men det er kun nerver, de er helt døde”, afslutter Cecilia Christensen Karstrup, dyrlæge ved Dyrenes Beskyttelse.

  • Del artiklen på: