Artikel, 22. juni 2018

Smag Velfærdsdelikatesser på Kulinarisk Sydfyn

Dyrenes Beskyttelse deltager med Velfærdsdelikatesser® ved fødevaremarkedet Kulinarisk Sydfyn 23.-24. juni i Svendborg. Fra Velfærdsdelikatessers nye madvogn serverer kok Claus Udengaard smagsprøver på mørt kød fra Røde Dansk Malkerace anno 1970, som netop er optaget i konceptet.

Image of Dyrenes Beskyttelse
Del artiklen på:
Velfærdsdelikatesser

Om arrangementet

Kulinarisk Sydfyn er lørdag 23. og søndag 24. juni kl. 10-17 i Svendborg Centrum.

Velfærdsdelikatesser® findes i Krøyers Have ved indgang C.

Se mere om arrangementet på

www.kulinarisksydfyn.dk

Artiklen er skrevet af Malene Mølgaard, Journalist / Kommunikationsrådgiver (DJ) hos Storyseller

Når Nordens største fødevaremarked Kulinarisk Sydfyn løber af stablen i Svendborg med madværksteder, ølsmagning og smagsprøver på kvalitetsmadprodukter, er der også mulighed for at smage kød fra Dyrenes Beskyttelses varemærke Velfærdsdelikatesser®, som er til stede med en salgstrailer med en kok, en kvægavler og ildsjælen bag det bæredygtige og dyrevenlige varemærke.

Velfærdsdelikatesser® er en nyudvikling af dyrevelfærdskød, som optimerer økologi, naturlighed og dyrevelfærd fra små pionergårde med oprindelige husdyrracer. Dyrene i Velfærdsdelikatesser® er af bevaringsværdige danske racer, der er tilpasset nordiske klima, så de kan gå ude hele året og med et robust immunforsvar og genetisk variation, som ikke er spoleret af avl til industrielle ensartede behov. Det nyeste skud på stammen er kød fra Rød Dansk Malkerace anno 1970, der netop er blevet optaget som Velfærdsdelikatesse i selskab med andre oprindelige kvægracer og den sortbrogede gris.

”Rød Dansk Malkerace er kommet med i Velfærdsdelikatessernes bevaringsarbejde, fordi det er en oprindelig dansk race, som er udrydningstruet og under bevaring. Den har ikke kunnet tjene sig ind som malkeko, så vi bruger den som kødkvæg, og det er faktisk rigtig godt kød,” siger Bent Hindrup Andersen, der er projektleder for Velfærdsdelikatesser i Dyrenes Beskyttelse.

Spis og bevar

Ved Kulinarisk Sydfyn kan man ud over lammekød og pølser fra den sortbrogede gris smage på kød fra nyslagtet ungkvæg af Rød Dansk Malkerace efter ideen ’spis og bevar.’ Det vil Bent Hindrup Andersen fortælle mere om fra Dyrenes Beskyttelses salgstrailer sammen med kvægavler Henrik Drud Christiansen, der bruger køerne til afgræsning af arealer for stat og kommuner.

”Rød Danske Malkerace kan leve på marginaljord, hvor andre køer ville dø af sult. De gamle racer vokser langsomt – kalvene er først udvokset som to-årige, hvor moderne køer er udvoksede som et-årige. Derfor har kødet en meget bedre struktur, forklarer Henrik Drud Christiansen.

Han fodrer udelukkende sine røde køer med græs og roer, hvor moderne kvægracer har brug for kraftfoder, majsensilage og soya, der er belastende for miljøet.

”Derfor er det en miljøvenlig måde at producere kød på, som næsten er CO2 neutral, fordi græsfodret Rød Dansk Malkerace i fx naturpleje ikke udleder nær så meget methan som moderne køer fodret på traditionel vis,” siger Henrik Drud Christiansen, som sælger kød fra får og kvæg direkte til forbrugerne fra sit lille landsted Æblegården Holev i nærheden af Odense.

Smagsprøver og opskrifter

De to ildsjæle får også selskab af kok Claus Udengaard. Han er begejstret for kødets gode kvalitet og kalder det ’et møde mellem kobekød og stenalderkost’ på grund af de aftryk, som dyrenes opvækst og fodring sætter i kødets smag og struktur. Derfor har han tilberedt Velfærdsdelikatessekød, siden han var køkkenchef på restaurant Svineriet i Århus og har bragt det med sig til Ebeltoft Strandhotel, som kroejer på Endelave og som engageret kok i skolemad. Med grundlag i sin begejstring for det gode kød og behovet for at dele ud af den betyder har Claus Udengaard lavet opskrifthæfter til Velfærdsdelikatesser med forklaringer på langtidsstege- og kogemetoder, som også deles ud fra salgsvognen på Kulinarisk Sydfyn.