HOARDING: NÅR DYR BLIVER SAMLEOBJEKTER

Alt for mange dyr lever under elendige forhold

En ny, grov dyreværnssag har sat fokus på et velkendt problem. Dyrehoarding. 

En dyrehoarder er en person, som anskaffer sig flere dyr, end vedkommende kan tage sig af. Til sidst vokser opgaven personen over hovedet, og det ender med, at dyrene går under elendige forhold.  

Dyrene stuves sammen på alt for lidt plads. De går rundt i deres egen urin eller afføring uden at blive luftet. Det sker også, at dyrene hverken får foder eller vand, når de har brug for det.
 
Hoardersager er dybt alvorlige og har store konsekvenser for dyrene. Samtidig kan de være svære at gøre noget ved. Typisk holder en hoarder nemlig meget af sine dyr og ønsker ikke at gøre dem noget ondt. Men personen har mistet realitetssansen og evner ikke selv at se de forhold, som dyrene lever under. 

Hoardersager er desværre langt fra et sjældent fænomen. Vi ser dem igen og igen, og vi har ofte behov for både politiets og private borgeres hjælp for at få fjernet dyrene, så de kan få et godt liv.

 

 

DYRLÆGE DITTE ERICHSEN:
DERFOR ER DYREHOARDING ET KÆMPE PROBLEM

 

TRE TING DU SKAL VÆRE OPMÆRKSOM PÅ 

Det kan være rigtig svært at opdage, at en person hoarder. Både for myndigheder, dyreværnsorganisationer og som privatperson. Ofte vil hoarderen nemlig have lukket dyrene inde i sit hjem uden megen kontakt til omverdenen. Derudover vil personen typisk heller ikke selv opfatte situationen som værende problematisk. Her er dog tre tegn, du kan være særligt opmærksom på.

Mange dyr samlet

Hvis en person har ualmindeligt mange dyr samlet under samme tag, kan det være et tegn på, at situationen er ved at løbe løbsk for vedkommende.

Dyrene mistrives

En hoarder vil typisk ikke være i stand til at tage sig af sine dyrs mest basale behov. Derfor vil dyrene ofte være meget tynde, beskidte eller sygdomsramte. I værste fald dør dyrene af sult. 

 

Manglende selvindsigt

En hoarder vil typisk benægte, at vedkommendes dyr mistrives, eller at situationen er ude af kontrol. Personen vil stå fast på, at alle dyr er sunde og raske. Også selvom der er tydelige tegn på det modsatte.  

GROV VANRØGT: MINDST ÉN HUND SULTET IHJEL

Dyrenes Beskyttelse advarer om hoardersager

I starten af marts fik Dyrenes Beskyttelse overdraget fem hunde og to katte i en dyreværnssag nær Juelsminde i Østjylland. Dyrene havde det efter omstændighederne godt, men de viste sig at have en hård fortid med i bagagen.

Dyrene kom nemlig fra et såkaldt hoarderhjem, og da ejendommen blev undersøgt, fandt Dyrenes Beskyttelse to døde hunde i en skraldespand.

- Den ene af hundene er blevet obduceret, og obduktionen viste desværre, at den er sultet ihjel. Vi afventer stadig obduktionen af den anden hund, men der tegner sig allerede en dybt tragisk sag, som alle vi involverede er meget berørte over. Det er simpelthen dyremishandling af værste skuffe, og det er naturligvis også derfor, at vi nu har valgt at politianmelde sagen, forklarer Yvonne Johansen, dyreværnschef i Dyrenes Beskyttelse.

ADVARSEL: STÆRKE BILLEDER

I huset flød det med affald og ting over det hele, og der var generelt meget beskidt. Dyrene lugtede af urin og afføring, men var ellers umiddelbart sunde og raske.

Det gør arbejdet med hoardersager ekstra svært. For selvom at hverken mennesker eller dyr lever under optimale forhold, er der omvendt ikke noget ulovligt i at leve i skidt, så længe dyrene ikke vanrøgtes, forklarer Yvonne Johansen.

- Vi ser desværre en hel del sager, hvor nogle mennesker, der typisk i forvejen lever på kanten af samfundet, får samlet en masse dyr sammen, men ikke er i stand til at tage sig af dem. Denne tendens kalder vi dyrehoardere, og det går desværre ofte ud over dyrenes ve og vel, når dyreholdet vokser ejerne over hovedet. Dyr kræver rigtigt meget af deres ejere i form af blandt andet foder, pasning og pleje, og det er rigtigt trist syn, når mennesker ikke lever op til deres ansvar over for deres dyr.

RING 1812 HVIS DU HAR MISTANKE OM VANRØGT

I Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral sidder der kompetente medarbejdere døgnet rundt.
Uanset sag og størrelse, er de klar med rådgivning og hjælp til dyr i nød. 

Støt dyrene

Vær med i kampen mod dyrehoarding
Vælg beløb
50,-
kr. 
Indtast valgfrit beløb
F.eks. 121212-1234 — bindestreg tilføjes automatisk. Ved at angive dit CPR-nummer kan vi indberette din donation til SKAT.
Vælg betalingsform
Medlemsbladet Dyrevennen
Vælg hvordan du ønsker at modtage medlemsbladet.
DIBS - Betaling gjort nemt

Nye hjem med masser af kærlighed

De fem overlevende hunde og de to katte fra den aktuelle sag er heldigvis alle kommet ud til kærlige nye hjem gennem Dyrenes Beskyttelses internat i Brande. Også de tre heste, der var på ejendommen, har fået ny ejer.  

For disse dyr endte historien lykkeligt, og de får i dag alt den kærlighed og omsorg, de fortjener. Desværre er sager som denne dog langt fra unormale.