Fiskevelfærden er fraværende mange steder i fiskeriet – mange fisk bliver afblødt og renset uden at være gjort bevidstløse først.
Fiskevelfærden er fraværende mange steder i fiskeriet – mange fisk bliver afblødt og renset uden at være gjort bevidstløse først. Foto: iStock

Fiskerikommission: Dyrevelfærd skal være en del af fremtidens fiskeri

Den danske fiskeflåde skal stræbe efter den bedste dyrevelfærd, lyder en af anbefalingerne fra Fiskerikommissionen i dag. Det er hårdt tiltrængt, lyder det fra Dyrenes Beskyttelse.

Skrevet af:
Claus Nielsen Lyckhage

I dag har Fiskerikommissionen offentliggjort dens længe ventede rapport om fremtidens fiskeri. Rapporten indeholder blandt andet et afsnit dedikeret til dyrevelfærd, hvor det anerkendes, at fisk kan føle stress og smerte, og at dyrevelfærdsloven også gælder for dem. Det vækker glæde hos Dyrenes Beskyttelse.

”Det kan lyde som en lille ting, men det er et område i fødevareproduktionen, som i dén grad er overset. Vi må huske, at fiskeriet påvirker milliarder af fisk årligt, som ofte bliver fanget og aflivet på måder, der langt fra er forenelige med god dyrevelfærd,” siger Nicolaj Lindeborgh, havbiolog og konsulent med ansvar for fisk hos Dyrenes Beskyttelse.

Dyrenes Beskyttelse er glade for, at flere af kommissionens anbefalinger omhandler, hvordan dyrevelfærden kan forbedres i fremtiden. For eksempel at hele den danske fiskeflåde skal stræbe efter den bedste dyrevelfærd, og at det ud over at gavne dyrene kan blive en styrke, man som erhverv kan profilere sig på. 

”Det kommer til at kræve noget af fremtidens fiskefartøjer, hvis de skal leve op til kommissionens vision. For eksempel at den måde, fangsten løftes ombord på, og den måde, aflivningen sker på, skal tænkes ind i bådens design. Kommissionen lægger op til, at der skal laves et demonstrationsprojekt med et CO2-neutralt skib. Sådan et demonstrationsprojekt kunne også indtænke nye og innovative måder at få dyrevelfærd ind i fiskeriet,” siger Nicolaj Lindeborgh. 

Et af de mere konkrete eksempler på, hvordan kommissionen vil forbedre dyrevelfærden, er den statslige mærkningsordning, NaturSkånsom, som i dag ikke stiller krav til dyrevelfærd. Men det skal der ifølge kommissionen laves om på.

”I Dyrenes Beskyttelse har vi længe sagt, at det ikke giver mening, at staten blåstempler et produkt NaturSkånsom, når der ikke er stillet krav til, at fisken selv skal behandles skånsomt. Staten bør gå forrest på dette felt og anprise, hvad der er høj standard for dyrevelfærd i fiskeriet. Det er på tide, at dyrevelfærd bliver tænkt ind i statens mærke, og det er vigtigt, at kommissionen også peger på dette,” siger Nicolaj Lindeborgh.