Team Servicehunden uddanner psykiatriske servicehunde

Når en hund tager dig i hånden

Sneen er lige til at snuse i. Hoppe i. Spurte rundt i. Især for en labradorhvalp, som er næsten ny i verden og sætter potestempler med rekordfart i alt det hvide, der ligger på marken ved Catja Vernals hus i Ringsted.

Skrevet af:
Johanne Gabel

Om Team Servicehunden

Team Servicehunden uddanner hunde til psykisk og fysisk sårbare mennesker. I 2020 blev virksomheden kåret til Årets Dyreven.

Catja er den ene halvdel af Team Servicehunden. Tibbe Shamigo er den anden. Og så er der alle hundene. Dina, den treårige bokser-labrador-blanding, der tager imod som den første; de to kommende servicehunde Maggie og Berta på tre og fire måneder; og Alma og Cody, som hopper ud af Tibbes bil. Hun er lige kommet fra Fyn. Turen mellem Ringsted og Odense er hverdag.

De to ses tre-fire gange om ugen og krydser i øvrigt landet rundt, alt efter hvor deres servicehunde er i arbejde. Tibbe har sat en servicehund af på vejen herover. Den skal hentes igen i eftermiddag. Enhver overlevering til brugere foregår over lang tid og med flere besøg i en glidende overgang, som både hund og bruger kan kapere. I dag til en bruger, der har svær ptsd.

– Hunden giver nærhed og dæmper angst, blandt andet ved at flytte brugerens fokus og ved at skærme af, når de er ude sammen, forklarer Tibbe.

Tryghed er noget af det, som servicehunde kan give. Når de vel at mærke er udvalgt og trænet af Tibbe og Catja. De to er tidligere kollegaer og startede Team Servicehunden i 2019. Siden har de haft rygende travlt.

– Allerede i år har vi otte hunde ude og 10 hunde på vej, siger Catja og tilføjer:

– Vi mangler faktisk foderværter.

MOTIVERENDE MATCH

Servicehunde starter som hvalpe hos foderværter, der går til træning med hunden hos Catja eller Tibbe hver uge i de første cirka syv måneder. Blandt de mere bemærkelsesværdige foderværter er indsatte i Søgård fængsel på Fyn.

– Det er vildt, som de indsatte udvikler sig. De får mere selvtillid og mere empati på grund af ansvaret og fællesskabet, siger Catja.

De to i teamet tjener intet på den tid, som de bruger i fængslet, men ligesom i det øvrige arbejde har de enorm glæde af at se, hvor stor en forskel de kan gøre for mennesker, der har det svært.

– Vi går efter succes. Ikke for os. Men med at matche bruger og hund rigtigt. Det kræver, at vi ved noget om de diagnoser, som vi er ude at hjælpe med. Det går ikke, at du brager ind ad døren hos en borger med ptsd og gentraumatiserer den person, forklarer Tibbe, der har arbejdet som speciallærer på bosteder for psykisk sårbare unge.

Catja har en fortid i sygeplejen. De har begge trænet hunde i henved 30 år. Vi ser en lille film af Catjas første beagle, som artigt sidder med popcorn på snuden, indtil den får lov til spise dem. Catja griner. Det gør hun meget. Hun har lært hunde alt muligt. For sjov.

Legelyst er læremetoden hos Team Servicehunden, og det fornægter sig ikke, når øvelsen for en halv times tid går ud på at samle to livlige labradorhvalpe og teamet på to mennesker på ét billede – en sneklædt dag i tindrende sol på en mark ved Ringsted.