hvede
Foto: Tomasz Filipek

Ti NGO'er i markant opråb: Krigen afslører et sygt fødevaresystem

Krigen i Ukraines konsekvenser for fødevaresikkerheden, viser at kød fylder for meget på tallerkenen og i landbruget. Sådan lyder opråbet fra ti organisationer - heriblandt Dyrenens Beskyttelse - i et fælles åbent brev til fødevareministeren

Skrevet af:
Søren Krogsgaard

Krigen i Ukraine har ramt priserne på hvede og basale fødevare globalt, da Ukraine og Rusland tilsammen står for over en fjerdedel af verdens eksport af hvede. Det rammer særligt lande i Mellemøsten og Nordafrika hårdt, men vi kan også forvente stigende fødevarepriser i Europa. 

De stigende priser har fået en række medlemslande og repræsentanter fra Europa-Parlamentet til at melde ud, at EU’s brakordning og andre grønne tiltag på landbrugsområdet bør sættes på pause. Men dette vil ikke blot være et enormt tilbageskridt i EU’s indsats for klima og biodiversitet - det kan potentielt også forværre situationen. Sådan lyder advarslen til fødevareminister Rasmus Prehn fra ti miljø- og dyrevelfærdsorganisationer - heriblandt Dyrenes Beskyttelse. 

- Fødevarekrisen viser, at alt for meget af vores landbrugsjord bruges til at dyrke foder til kødproduktion. Løsningen er at skrue markant ned for antallet af dyr i det konventionelle landbrug og op for plantebaserede fødevare - ikke at producere mere foder, siger Britta Riis, direktør i Dyrenes Beskyttelse. 

Færre dyr kan gøre fødevareproduktionen i Europa mere robust og mindre afhængig af blandt andet Rusland. At en tilsidesættelse af EU's såkaldte Farm-to-Fork-strategi vil kunne forværre situationen skyldes, at det gør landbruget mere afhængighed af kunstgødning, der i høj grad importeres fra Rusland. Det vil også kunne øge efterspørgslen på gas til produktion af gødning i EU samt kunne udpine landbrugsjorderne yderligere med en resulterende reduktion i udbytte på længere sigt.

Organisationer roser Rasmus Prehn for, at han har meldt klart ud, at den danske regering ikke vil være med til at tilsidesætte EU-strategien. De opfordrer ministeren til på Rådsmødet med EU's landbrugsministre samt i dansk landbrugs- og fødevarepolitik at arbejde for at styrke den grønne omstilling og forebygge fødevaremangel, som kan føre til mere social uro og potentielle ny konflikter. 

Brevet er underskrevet af Greenpeace, Rådet for Grøn Omstilling, Dansk Vegetarisk Forening, Økologisk Landsforening, Plantebranchen, DOF Birdlife, World Animal Protection Danmark, Danmarks Naturfredningsforening og Verdens Skove.

Læs hele brevet her

  • Del artiklen på: