Randers-sagen

Tredje store hundesag på tre måneder

Dyrenes Beskyttelse har fået overdraget 27 hunde i en ny, stor hundesag. Hundene var vanrøgtede, smurt ind i afføring og lukket inde i en mørk lade. Det er den tredje store hundesag på tre måneder.

Skrevet af:
Daniel Holmberg Jepsen

For tredje gang på kun tre måneder har Dyrenes Beskyttelse modtaget en større hundesag. Onsdag den 8. februar er i alt 27 hunde blevet fjernet fra kummerlige forhold i Randers-området. Politiet var til stede sammen med en dyrlæge og frivillige fra Dyrenes Beskyttelse. Hundene er nu bragt til Dyrenes Beskyttelses internat i Brande, hvor en dyrlæge tilser dem og sørger for, at de får den nødvendige behandling.

Direktør hos Dyrenes Beskyttelse, Britta Riis, er rystet over den nye sag:

”Det er alarmerende, at vi nu har den tredje store hundesag på kun tre måneder, og vi ser gentagende gange, at motivet er at sælge hvalpene for profit. Hvalpefabrikker er et problem, som vi kun kan komme til livs, hvis køberne reagerer på faresignalerne. Heldigvis var der en borger, som i dette tilfælde var opmærksom på de mistænkelige forhold og slog alarm,” siger hun.

Nervøse og skræmte

Hundene var i forskellige aldre og tilstande, men fælles for dem alle er, at de har haft en hård start på livet. Desværre betød det også, at fem af hundene var ved så dårligt helbred, at de måtte aflives.

Hundene undersøges af en dyrlæge, hvor de vil blive vaccineret, behandlet, få loppe- og ormekure og alt andet, de må have behov for.

”Det er nogle meget skræmte og nervøse hunde, vi har fået ind, men allerede nu kan vi se, at de også er søde og nysgerrige hunde. Ingen af dem har været aggressive på noget tidspunkt, og vi er overbeviste om, at de med de rigtige ejere kan få et godt liv,” siger Kent Karlsen, internatsleder ved Dyrenes Beskyttelses internat i Brande.

En af hundene, Freja, var blevet så vanrøgt, at dens pels havde sat sig i klumper fyldt med hår, afføring og snavs. Derfor måtte hun først klippes, før der kunne laves en ordentlig undersøgelse. Freja blev før behandlingen vejet til cirka 5,5 kilo, og fik i alt barberet 700 gram hår og skidt af sig.

”Freja var en af de hunde, som jeg var meget bekymret for. Men efter vi har klippet hende, er hun livet meget op, hun logrer med halen, løber rundt og er meget opmærksomhedssøgende. Det er jo skønt at se,” siger han.

Hvalpefabrikker har kronede dage

De 27 hunde fra denne sag er hovedsageligt blandinger af de tre racer Border-Terrier, Cavalier King Charles Spaniel og Puddel:

”De tre racer er meget populære på grund af deres størrelse og søde temperament, og der er generelt stor efterspørgsel efter dem, hvilket kan være en forklaring på, hvorfor man ønsker at avle på dem,” siger Britta Riis.

”Hvalpefabrikkerne har kronede dage, fordi der er stor efterspørgsel, og det er blevet nemmere at afsætte hundene på fx Facebook, hvor det er svært for myndighederne at opdage det. De gør det for profittens skyld, ikke for dyrenes,” siger hun.

Britta Riis opfordrer til, at køberne er særligt opmærksomme på mistænkelige forhold og aldrig køber hunde uden grundigt at have undersøgt, hvilket hjem de kommer fra. Hvis man ser mistænkelige forhold, så bør man henvende sig til politiet eller Dyrenes Beskyttelse på 1812.

Det skal du tjekke, før du køber hund

  • At hvalpen skal være 8 uger før den må sælges. Det er et lovkrav i Danmark
  • At hvalpen er registreret i Dansk Hunderegister. Det er et lovkrav, at den er registreret, inden den er 8 uger
  • At den er blevet vaccineret og sundhedsundersøgt af en autoriseret dyrlæge
  • At du har set hvalpens mor og hvalpen sammen med hende
  • At du har set, hvor hvalpen er vokset op, så du har et indtryk af forholdene og den opdrætter som sælger hvalpen. Lav gerne flere besøg.
  • At hunden er vant til og tryg ved mennesker. Er den sky og bange for mennesker kan det tyde på, at den er opvokset isoleret og med et minimum af menneskekontakt
  • Køb aldrig en hvalp hos en opdrætter, hvis du er i tvivl. Du støtter dårlige opdrættere ved at købe en hvalp hos dem
  • Kontakt politiet eller Dyrenes Beskyttelse på 1812, hvis du ser noget mistænkeligt