Vejledning til bygning af parasit"fri" fuglekasse

Der er flere ektoparasitter i almindelige fuglekasser end i naturlige huller - selv når kasserne renses hvert år. Ektoparasitterne reducerer fuglenes velfærd i kasserne. Fuglene vælger alligevel kasserne - bl.a. fordi de generelt er sikrere for rovdyr end naturlige redehuller.

Skal du bygge en fuglekasse kan du ligeså godt bygge en der er bedre for fuglene - fordi den er mindre egnet for parasitterne. Dyrenes Beskyttelse har i Polen fundet frem til en kasse, som i en videnskabelig undersøgelse har vist sig at huse markant færre parasitter end almindelige kasser. I denne kasse bygger fuglene reden på et trådnet. Dette giver mere ventilation omkring reden - noget som reducerer mængden af parasitter. Bunden af fuglekassen skråner, således at alt, hvad der falder gennem trådnettet (stumper af redemateriale og parasitter), forsvinder ud af kassen.

Fuglene er lige så glade for denne kasse, som for almindelige redekasser. Musvitter, som yngler meget tidligt på foråret, kan dog vælge at lægge æg 1-2 uger senere i denne kasse end i almindelige kasser. Dette skyldes at den øgede ventilation gør kassen en smule køligere. Lidt senere på foråret er dette uden betydning for fuglenes æglægning. Her på siden viser vi dig, hvordan du bygger sådan en kasse.

Der anvendes et uhøvlet bræt med en bredde på ca. 14,5 cm og en firkantet liste med en bredde på ca. 1 cm, samt et stykke trådnet (soldevæv). Brættet skæres ud i 7 stykker og listen i 9 stykker, som vist på billedet til højre. Målene fremgår af den tegning over kassen, som kan åbnes herunder i PDF-format. Trådnettet klippes ud i et 14,5 x 10,5 cm stort stykke.

Vejledning til bygning af polsk redekasse - PDF-format


Download PDF-læseren Adobe Reader, hvis du ikke har den installeret.

Hjælp
dyrene

Når du støtter Dyrenes Beskyttelse bakker du op om vores vigtige arbejde med bl.a. dyreambulancer, internater, dyreværnsarbejde og vores store politiske arbejde for dyrs velfærd...

Læs mere

#spisordenligt

Gør kød til et krydderi

Tænk grønt

#spisordentligt og bliv inspireret til nem, grøn og lækker mad