Tre tidligere danseaber sidder i et træ
Tidligere danseaber er blevet genudsat i et skovområde på en ø, hvor de kan klatre i træer og leve frit og trygt. Foto: Jakarta Animal Aid / Dyrenes Beskyttelse.

40 tidligere danseaber klatrer nu frit i skoven

De trænes ved hjælp af meget hårde metoder. De tvinges til at stå på tæer med en stram kæde om halsen, og deres tænder fjernes for at undgå bid. Dét liv er nu fortid for 40 makak-aber, der tidligere er blevet brugt som danseaber.

Skrevet af:
Tina Bjerre Sylvest

Langs de travle veje i Indonesien tvinges unge, langhalede makak-aber iklædt børnetøj og dukkemasker til at tigge penge. Det liv er heldigvis slut for en stor gruppe makak-aber, der tidligere er blevet reddet fra gaderne af Jakarta Animal Aid (JAAN) og har været igennem et langt rehabiliteringsforløb på organisationens rehabiliteringscenter. Nu lever de en tryg tilværelse i naturen.

Forbud mod danseaber

JAAN arbejder for at stoppe handlen med og brugen af danseaber i Indonesien og for at sikre, at aberne reddes, rehabiliteres og genudsættes i naturen, hvis de er klar til det. Organisationen har opnået store resultater ved for eksempel at indføre lokale forbud mod danseaber i blandt andet Jakarta. Nu arbejder de for et nationalt forbud.

Skovområdet, hvor aberne nu kan leve frit og i sikkerhed ligger på en smuk ø i den sydlige del af Javahavet. Her kan de leve beskyttet uden risiko for at blive indfanget af mennesker igen. Ingen må gå der uden at have en særlig tilladelse. Dem, der har genudsat aberne, forbliver dog i skovene i fire uger for at sikre sig, at aberne trives. 

Abernes tur til at leve frit
Dyrenes Beskyttelse bakker op om at bringe danseaberne tilbage til et godt liv i naturen og har blandt andet støttet med midler til foder og transport.

- Jeg er simpelthen så glad for, at Dyrenes Beskyttelse med sine mange medlemmer og støtter er med til at give disse aber et nyt og frit liv i skoven, udtaler international projektleder i Dyrenes Beskyttelse, Anne Sofie Meilvang.

Artiklen fortsætter under billedet.

STØT FORTSAT MAKAK-ABERNE

De er blevet trænet på grusomste vis for at blive iklædt dukkemasker og tøj og tvunget til at tigge langs travle gader. Nu er det deres tur til at leve et frit liv.
- Anne Sofie Meilvang, biolog og international projektleder

- I deres tidligere tilværelse i fangenskab har makak-aberne oplevet at blive brutalt indfanget og fjernet fra deres flokke. De er blevet trænet på grusomste vis for at blive iklædt dukkemasker og tøj og tvunget til at tigge langs travle gader. Nu er det deres tur til at leve et frit liv, fortæller Anne Sofie Meilvang.

Genudsætningen vil frigive plads på redningsstationen til at hjælpe endnu flere danseaber. Målet er endeligt at få lukket den forfærdelige industri.

Grundig rehabilitering

Når makak-aber kommer i JAANs varetægt, gennemgår de en langvarig rehabilitering1-3 år afhængig af deres alder, helbredstilstand og de traumer, de har med sig. Især genopbygningen af dyrenes mentale sundhed og resocialisering er i fokus.