Fotos: Dan Säll
 

GIV MAKAKABERNE EN SIKKER FREMTID

Når du støtter, er du med til at sikre beskyttelse til alle de tusindvis af makakaber, der hvert år bliver misbrugt og udnyttet. Vær med til at give makakaberne en stemme!

 

ikon viden

VIDEN REDDER DYR

Med forskning kan vi skaffe de data, der kan overbevise politikere og regeringer om, at makakerne har brug for beskyttelse. Data kan ikke så let bortforklares og kræver handling. Ved at kæmpe for en lov, der beskytter alle makakaber, kan vi sammen redde en masse dyr på en gang. Derfor er forskningsbaseret viden utroligt vigtig. 

Det er tid til at synliggøre udnyttelsen af makakaberne. Det er første skridt på vejen til at forbedre makakernes leveforhold. Støt kampen for bedre leveforhold til alle makakaberne i verden.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

HVORFOR DRIVES DER ROVDRIFT PÅ MAKAKERNE?

 

De langhalede makaker lever i det sydøstlige Asien, hvor de bliver jaget og indfanget i junglen. Nogle bliver spist, andre solgt som eksotiske kæledyr og andre igen solgt som forsøgsdyr i medicinalindustrien. Størstedelen af medicinalindustriens forsøgsaber er langhalede makakaber, og tusindvis af makaker bruges hvert år i medicinske forsøg. 

KAMPEN FOR MAKAKABERNE

For at dæmme op for den omfattende handel med langhalede makakaber, er første skridt at få et overblik over, hvor mange langhalede makaker, der er tilbage i Asien og i hvor høj grad de er truet af udryddelse. Selvom hele verden udnytter denne abe i stor stil, ved vi næsten ingenting om den. Selv den mest elementære viden om, hvor mange de er, kender vi ikke. 

"For at kunne beskytte og bevare langhalede makaker, er vi nødt til at vide, hvor mange der er tilbage, hvilke områder, de lever i og hvor mange, der bliver handlet. Herefter kan vi gå i dialog med regeringer, politikere og interessegrupper for at sikre de langhalede makakers overlevelse. Det kræver viden at overtale førnævnte til at forbedre abernes levevilkår, og derfor er det viden, der er grundlaget for hele indsatsen", siger Malene Friis Hansen.

Optællingen af makaker er første skridt på vejen til at hjælpe de tusindvis af langhalede makakaber til et bedre liv.

Læs mere om projektet, der skal redde makakaberne

Malene Friis Hansen
Biolog og ph.d.

Malene Friis Hansen, ph.d. er post doc. ved Københavns Universitet og forskningsassistent ved Oxford Brookes University. Hun er koordinator og medstifter af Long-Tailed Macaque Project - et nyt initiativ, der søger at forstå status og human-makak-grænseflader for den langhalede makak gennem populationstællinger, undersøgelser af handlen med aber, adfærdsobservationer og etnografisk forskning. Projektet er et samarbejde med forskere, institutioner og NGO'er fra mange dele af verden, især langhalede makak-habitat-lande.

Malene har arbejdet på flere redningscentre med fokus på at genudsætte reddede vilde dyr i deres naturlige miljøer. Hun har desuden undervist i en dansk zoologisk have og på dyrepasseruddannelsen på Roskilde Tekniske Skole, Vilvorde. 

 

 

 

"Når der er konflikter mellem mennesker og makakaber, slår man ofte aberne ihjel. Indstillingen er, at det er lige meget, fordi der er nok aber. "

- Anne Sofie Meilvang, Biolog i Dyrenes Beskyttelse

 

 

 

BLIV KLOGERE PÅ DEN LANGHALEDE MAKAKABE

 

Den langhalede makak er den mest handlede abe i verden. Den er uønsket, fordi den ofte kommer for tæt på mennesker, og så opstår der konflikter mellem mennesker og makakerne. Men langhalede makaker er fantastiske og kloge aber, der både kan bruge værktøj, er habile svømmere og har forskellige måder at løse problemer på alt efter, hvor de bor.

De langhalede makaker er meget vandglade og gode til at svømme. Udover at hoppe fra træ til træ eller gå på jorden, tager aberne nemlig ofte vandvejen, når de skal fra sted til sted. Floder og mangrovesumpe bliver også brugt til nedkøling på varme dage, og det er også her, de langhalede makakerne fanger krabber, rejer og fisk. De er så opfindsomme, legesyge og iderige. Aberne kan - ligesom menneskebørn - finde på at lave et skøre hovedspring fra træerne og ned i vandet for sjov. 

Læs mere om de fantastiske makaker

 

NYHEDER & ARTIKLER

Forstå det på to minutter: Sådan ender vilde aber som testdyr for velrenommerede medicinalfirmaer

Makak-aber genforenet efter redningsaktion

Makakabernes triste skæbne i hænderne på mennesker

Brandmænd skal hjælpe makak-aber

Ny app skal guide til god abe-etikette

Misforstået turistabe forsvinder fra naturen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

Hjælp med at stoppe udnyttelse af langhalede makakaber

Alle dyr har krav på god dyrevelfærd, uanset hvor i verden de befinder sig. Langhalede makaker bliver betragtet som skadedyr i store dele af de lande, de bor i. Det skal vi have ændret, og det kan du være med til. Del makakabernes historie og vær med til at stoppe udnyttelsen af makakerne.