Langhalede makaker elsker at bade
Foto: Dan Säll

De fantastiske aber

De langhalede makaker bruger værktøj, er opfindsomme og ungerne er legesyge. De får masser af indfald og ideer, og den danske forsker Malene Friis Hansen vil med sin forskning vise, hvor enestående, fascinerende og sjove de udskammede aber er.

Skrevet af:
Marie Hougaard

Den langhalede makak er den mest handlede abe i verden. Den er udskammet, fordi den stjæler mad og drikke fra turister og lokale. Og den er uønsket, fordi den kommer for tæt på mennesker. Men langhalede makaker er fantastiske aber, der både kan bruge værktøj, er habile svømmere og har forskellige måder at løse problemer på alt efter, hvor de bor.

"Man har observeret langhalede makaker bruge værktøj som fx sten til at åbne nødder og snegle. Det kræver en del at bruge værktøj, så det er virkelig fascinerende, når man er vidne til det. De kan også finde på at vaske kartofler og kasavarødder, før de spiser dem eller skrælle søde kartofler med fortænderne, så de er meget iderige og opfindsomme," siger Malene Friis Hansen, der med sin forskning vil være med til at løfte de langhalede makakers status.

Langhalede makaker udvikler forskellige måder at bruge værktøj på, og der er derfor forskel på, hvilke værktøjer aberne bruger fra flok til flok. Selv flokke, der lever tæt på hinanden, kan bruge forskellige slags værktøj i forskellige størrelser. Nogle flokke gemmer deres værktøj og genbruger dem, mens andre flokke er ligeglade med genbrug, smider dem væk og finder nye næste gang.

"De langhalede makakers måde at bruge værktøj på viser os, at det er en tillært evne, der videregives fra ældre i flokken til de yngre aber. Man kan på det nærmeste sige, at der er en forskellig kultur fra flok til flok", siger Malene Friis Hansen.

EN RIGTIG VAND-ABE

De langhalede makaker er meget vandglade og gode til at svømme. Udover at hoppe fra træ til træ eller gå på jorden, tager aberne nemlig ofte vandvejen, når de skal fra sted til sted. Floder og mangrovesumpe bliver også brugt til nedkøling på varme dage, og det er også her, de langhalede makakerne fanger krabber, rejer og fisk.

Aberne kan også finde på at lave et skørt hovedspring fra træerne og ned i vandet. Og de unge langhalede makaker finder det, præcis ligesom menneskebørn, sjov at bade og lege i vandet.

"De langhalede makaker er helt fantastiske aber og jeg bliver ved med at fascineres af dem. De er så opfindsomme, legesyge og iderige. Man har fx observeret de langhalede makaker stjæle værdigenstande som fx solbriller fra turister, og så holde dem som gidsel, indtil de får noget føde i bytte. Jeg kan blive ved med at blive overrasket over deres nye ideer", siger Malene Friis Hansen.

På trods af de langhalede makakers mange kvaliteter er aberne ilde stedt, og en del af formålet med Malene Friis Hansens forskning er at løfte de langhalede makakers status.

Læs mere om Malene Friis Hansens forskning her