Langhalede makaker er blandt verdens mest udnyttede aber
Foto: Dan Säll

Hjælp til verdens mest udnyttede abe

Dyrenes Beskyttelse giver en hjælpende hånd til Asiens mest udnyttede abe. Langhalede makaker lever ofte et dårligt liv som forsøgsdyr i medicinalindustrien, som eksotisk mad indfanget i junglen eller solgt i den internationale handel med dyr.

Skrevet af:
Marie Hougaard

Du kender dem måske fra en ferie til Thailand, Vietnam eller Laos: de små frække aber, der ved templer og andre turistattraktioner stjæler mad og drikke fra turisterne. De frække aber er langhalede makaker, og selvom de ser søde, sjove og friske ud, så lever størstedelen af langhalede makakerne et udsat og dårligt liv.

"Langhalede makaker bliver jaget og indfanget i junglen, nogle bliver spist, andre solgt som eksotiske kæledyr og andre igen solgt som forsøgsdyr i medicinalindustrien, ofte ulovligt. Størstedelen af medicinalindustriens forsøgsaber er langhalede makaker, og tusindvis af langhalede makaker bruges hvert år i medicinske forsøg. De aber, der kommer tæt på fx turister bliver ofte slået ihjel, neutraliserede ved brug af problematiske metoder eller flyttet til tvivlsomme steder, fordi de skaber problemer," siger biolog Malene Friis Hansen, ph.d. Postdoc, Københavns Universitet og koordinator for The Long-tailed Macaque Project.

For at hjælpe langhalede makaker er Malene Friis Hansen netop gået i gang med sit forskningsprojekt, der i første omgang skal fastslå, hvor mange langhalede makaker, der findes i Østasien. Ved at tælle aberne kan man nemlig fastslå, om de er truede, tæt på udryddelse eller ikke-truede.

"På trods af, at vi udnytter den her abe i stor stil, ved vi næsten ingenting om den. Selv den mest elementære viden om, hvor mange de er, har vi ikke. Når vi har fastslået i hvor høj grad de er truede, kan vi begynde at arbejde for, at de bliver fredet. Det er første skridt i den rigtige retning for at hjælpe verdens langhalede makaker", siger Malene Friis Hansen.

ALLE DYR HAR RET TIL GOD DYREVELFÆRD

Langhalede makaker er en makakabe, der lever i det sydøstlige Asien. Her bliver de anset både som et landbrugsmæssigt skadedyr, som hellige dyr ved nogle hinduistiske templer og især som genstand for medicinsk forskning.

Langhalede makakers tilstand er opført som sårbar ifølge Rødlisten fra IUCN (International Union for the Conservation of Nature)

"Med COVID-19’s udbredelse stod det klart for hele verden, at dyrevelfærd er et globalt anliggende og problem. Dyrenes Beskyttelse vil derfor være med til at redde de udnyttede langhalede makaker. I første omgang ved at støtte Malene Friis Hansens forskning, så vi kan få den nødvendige viden, der skal til for at beskytte langhalede makaker. Det er et skridt i den rigtige retning, så aberne kan få den dyrevelfærd, de fortjener," siger biolog i Dyrenes Beskyttelse Anne Sofie Meilvang.