Egernunge

Egernunge fik hjælp i sidste øjeblik

En egernunge på kun 5 uger formåede at få den helt rigtige hjælp, da den kravlede direkte op i hånden på en veterinærsygeplejerske der luftede sine hunde i Risskov ved Århus. Egernet blev derefter transporteret til en vildtplejestation i Tranbjerg, hvor Dorthe passede det til det igen kunne komme ud i naturen.

Skrevet af:
Fie Bau Madsen
Billede: Foto er taget af kvinden som fandt egernungen. På Dyrenes Beskyttelses Vildtplejerstation håndteres dyrene altid med handsker. 

En lille egernunge kravlede op ad den helt rigtige, da den i slut oktober opsøgte en kvinde, som luftede sine hunde. Egernunge kravlede til kvindens overraskelse, direkte op ad hendes ben og op i hånden på hende, hvor den krøllede sig sammen og lagde sig til at sove.

Kvinden var veterinærsygeplejerske og kunne med det samme se, at egernungen havde brug for hjælp. Der var både spy og nyudklækkede maddiker som kravlede rundt i egernets pels. Hun skyndte sig derfor at ringe til Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral 1812, for at få hjælp til det lille egern. Heldigvis blev hjælpen sendt afsted med det samme, så egernet kunne blive kørt på vildtplejestation.

I pleje ved Dorthe

På vildtplejestationen i Tranbjerg tog Dorthe imod den lille egernunge. Selvom ungen var svag, så kunne den heldigvis hjælpes.

- Jeg kunne tydeligt mærke, at den lille unge var udmattet. Hun er nok faldet ud af en rede og hendes egernmor har ikke formået at hente hende tilbage. På et tidspunkt er fluerne begyndt at lægge spy i hendes pels. Spyfluer kan sanse forestående død, og derfor lægger de æg i levende dyr. Heldigvis blev hun fundet i tide, så vi kunne hjælpe, fortæller Dorthe, vildtplejer i Tranbjerg.

Det tog Dorthe en hel time at få renset alt spy og alle maddiker ud af egernungens pels. Heldigvis tog hun det rigtig pænt, og Dorthe fik lov til at fjerne alt mens egernungen sad stille og fandt sig i behandlingen.

- Efter hendes pels var renset, blev hun indlogeret og fodret. Hun var ca. 5 uger da hun ankom og hun skal være her til hun er gammel nok til at klare sig selv i naturen. når egernunger er ved deres mor, klarer de sig fra de er omkring 10 uger, men det tager længere tid, når hun vokser op ved mig, og uden sin mor, fortæller Dorthe.

Den lille egernunge kan nu spise selv, og får kun det foder tilbudt, som egern spiser i naturen. På sigt kommer hun ud i en voliere, hvor hun fravænnes kontakten med Dorte, og langsomt vænner sig til vejret og de indtryk, som naturen giver. Det tager typisk mellem 12-16 uger men på den måde bliver egernet klar til en genudsætning.

Sorte egern er sjældne

Selvom mange forbinder det røde egern med det mest normale, så findes der også sorte egern rundt omkring i Danmark. Den lille egernunge er kommet sent til verden, da egern normalt har unger fra omkring marts til oktober.

- Nu skal vi bare have hende her på højkant, så hun kan komme tilbage i naturen hvor hun hører til, afslutter Dorthe.

FÅ HJÆLPEN FREM TIL VILDE DYR I NØD

Hver dag kommer vilde dyr fra den danske natur i nød. Sidste år rykkede Dyrenes Beskyttelses landsdækkende dyreambulancer og frivillige ud til over 24.000 sager om tilskadekomne, vilde dyr fra den danske natur.

STØT DYREAMBULANCEN