Tilbageskridt for udfasning af turbokyllinger

Kyllinger betaler prisen for øget indtjening

Udfasning af Turbokylling er sat i stå. Trist udvikling for de millioner af kyllinger, som bliver produceret i Danmark hvert år.

Skrevet af:
Pernille Schousboe

”Vi har blandt andet reduceret andelen af langsomt voksende fugle i vores produktsortiment.” Sådan lød forklaringen på, at firmaet bag Danpo, Scandic Standard, igen kan mønstre en ”væsentlig forbedring af deres indtjening”, da selskabet for nylig meldte om bedre bundlinjeresultater i første halvår af 2023.

Mål om kyllingers velfærd tilsidesat

Danpo proklamerede ellers i starten af 2020, at de ville udfase alle hurtigvoksende kyllinger inden udgangen af 2021. En fantastisk nyhed, som ville komme millioner af kyllinger til gode. Det er imidlertid ikke sket. Tværtimod peger det nye regnskab på den stik modsatte udvikling, og der er ikke noget, som tyder på, at udfasningen af den hurtigvoksende Turbokylling bliver genoptaget. Det er en utrolig trist nyhed for de mange kyllinger, som nu igen skal vokse med turbofart til knap to kilo på 33 dage med store velfærdsproblemer til følge. 

Danpo er markedsleder i Danmark, og slagter cirka 50 millioner kyllinger om året. Allerede i februar 2023 meldte selskabet ud, at deres ambition om at udfase turbokyllinger ville blive udsat på ubestemt tid. Det skete, fordi de stramme budgetter i slipstrømmen på corona og krig har øget efterspørgslen på billige fødevarer – herunder også turbokyllingen. Læs mere

Nu står det imidlertid sort på hvidt i selskabets regnskab for 2022, at det er kyllingerne, der betaler prisen:
’Kyllingekoncernens seneste kvartalsregnskab viser en bundlinje, der er vokset til 74 mio. svenske kr. fra 7 mio. svenske kr. i perioden året før. Første halvår af 2023 har således sikret et overskud på 117 mio. svenske kr. - hvilket er 100 mio. svenske kr. mere end i 2022.’ (Effektivt Landbrug, 2. august.)

Lovgivning rækker kyllingerne en hånd

”I Dyrenes Beskyttelse har vi fuld forståelse for, at mange forbrugere oplever, at økonomien er trængt, men vores håb og ønske er, at man holder fast i at vælge den gode kylling, hvis det er kylling, der ender i indkøbskurven. På den måde sender man et klart signal til producenterne om, hvilken dyrevelfærd man ønsker. Men forbrugerne kan ikke klare det alene,” siger direktør, Britta Riis.

Derfor kæmper Dyrenes Beskyttelse for, at bundniveauet for kyllingers liv i landbruget bliver løftet ved lov. Lige inden sommerferien slog en politisk aftale bremserne i for turbokyllingerne. 
En politisk aftale mellem Regeringen, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten, Liberal Alliance, Det Konservative Folkeparti, Radikale Venstre, Dansk Folkeparti, Alternativet og Nye Borgerlige vil blandt andet udfase statsligt indkøb af turbokyllinger, så statslige myndigheder ikke har mulighed for at indkøbe hurtigvoksende kyllinger til for eksempel kantinedrift. Læs mere

Danpos beslutning om at producere flere Turbokyllinger går altså stik imod den retning og det fremtidige marked, som Folketinget peger på og påvirker med de statslige indkøb. 
 

FAKTA: TURBOKYLLINGENS KORTE LIV

- Vokser fra 50 gram til to kilo  på kun 33 dage
- Organer og ben kan ikke følge med
- tre ud af fire går ikke normalt
- Flokke på op til 40.000 kyllinger
- 20 kyllinger deles om en kvadratmeter i stalden.
- Kommer aldrig udenfor
- Kunstigt lys og kun seks timers mørke i døgnet

FAKTA: SPIS MINDRE, MEN BEDRE KØD, HVIS DU SPISER KØD

Hvis du vælger at spise animalske fødevarer, opfordrer Dyrenes Beskyttelse til, at du altid gør det med stor respekt og omtanke.

Animalske fødevarer belaster dyrevelfærd, klima og natur meget. Når du vælger animalske fødevarer, som er ”Anbefalet af Dyrenes Beskyttelse” og/eller økologiske fødevarer, får du bedre dyrevelfærd end ved konventionelt fremstillede fødevarer. Dyrene har adgang til det fri, mere plads samt mulighed for at udleve deres naturlige adfærd.