To løver
Foto: Knuthenborg Safaripark

Løverne nyder tigerskoven

De tre løver fra Ukraine har fundet sig godt til rette i Knuthenborg Safaripark. Den mindste af dem har dog nogle skavanker, som dyrlægen holder øje med for at sikre, at den får et godt liv.

Skrevet af:
Søren Krogsgaard

De tre løver Simba, Vee og Ploy, som Dyrenes Beskyttelse hjalp til Knuthenborg Safaripark kort før jul, er faldet godt til i deres nye omgivelser i Tigerskoven.

- Det er en vild udvikling, vi har set med løverne. Dag for dag er de faldet mere til. De går stadig mere på opdagelse i anlægget, er blevet mere nysgerrige og har fået en god appetit, siger Therese Hård, zoologisk- og veterinærchef i Knuthenborg Safaripark.

Løverne har fået deres eget område i Tigerskoven på i alt 11.000 m2. Der er blandt andet etableret et shelter, hvor de opholder sig meget af tiden.

- De interagerer meget med hinanden. De leger og slikker hinandens pels. Det er også godt at se, at de sover roligt. Det er alt sammen tegn på, at de er faldet godt til, siger Therese Hård.

Vee skal undersøges

Den mindste af løverne, Vee, har dog nogle fysiske skavanker, som giver skår i glæden hos safariparkens personale. Hunløven har en unormal krumning på rygsøjlen og træder forkert på poterne. Hun følger med flokken rundt på det store areal, men er noget hæmmet i sine bevægelser og har problemer med at springe op og ned fra forhindringer som de andre to. Therese Hård frygter, at Vees problemer tiltager, al den stund hun tager på i vægt efter at være kommet til parken.

- Med den unormale rygsøjle og de symptomer vi ser, kan jeg godt være bange for, om hendes krop kan holde til sin normalvægt, siger Therese Hård.

I første omgang holdes der godt øje med Vee og i løbet af et par uger, skal løven igennem et udvidet sundhedstjek med blandt andet røntgenundersøgelser. Herefter skal dyrlægerne vurdere, om Vee kan få et godt liv i parken på sigt. Ellers vil løven blive aflivet. En beslutning som Dyrenes Beskyttelse bakker op om.

- Vi har jo taget løverne til Danmark, for at de kan få et godt og langt liv her. Når man redder dyr fra dårlige forhold, bærer dyrene nogle gange deres fortid med sig fysisk. Derfor er det godt, at løven er havnet et sted med kompetencerne til at tage den rigtige beslutning i sidste ende, siger Anne Sofie Meilvang, biolog og projektleder for internationale projekter hos Dyrenes Beskyttelse.  

Reddet fra rigmand

Vees skavanker kan være tegn på indavl og/eller fejlernæring og hænger godt sammen med nye oplysninger om løvens liv i Ukraine. Dyrenes Beskyttelse var oplyst om, at alle tre løver kom fra den sønderbombede zoologiske have, Feldman Ecopark i Kharkiv-regionen, tæt på grænsen mellem Ukraine og Rusland. Men det viser sig, at Vee er fundet efterladt i en rigmands private hjem i byen Kryvyj Rih. Det fortæller dyreaktivisten Nataliia Popova, der har reddet de tre løver og flere end 300 andre dyr siden krigens start, til Weekendavisen.

I Ukraine holdes mange tigre, løver og bjørne som kæledyr. Det blev først forbudt sidste år. Samtidig har landet frem til krigens udbrud været centrum for ulovlig dyrehandel. Derfor er mange af dyrene, som Nataliia Popova redder, fra private hjem eller fordækte dyreparker, hvor dyrene ikke plejes ordentligt. Hunløven Vee blev fundet i et bur, stresset, sulten og blødende fra næsen. Den 50-årige dyreaktivist, økonom og alenemor beskriver den dog som ”sund og forsigtig”. Det håber Anne Sofie Meilvang fra Dyrenes Beskyttelse holder stik  

- Vi krydser alle fingre for, at den lille løve får et langt liv på Lolland.

LÆS MERE OM LØVERNE OG STØT HER

Flere reddede dyr i safariparken

Løverne fra Ukraine har fået et nyt hjem som en del af et fast samarbejde mellem Knuthenborg Safaripark og Dyrenes Beskyttelse. Samarbejdet startede med et brag i 2020, hvor Danmarks sidste vilde cirkuselefanter, Djungla, Lara, Jenny og Ramboline, flyttede ind på Elefantsletten i Knuthenborg Safaripark. I 2021 begyndte den tidligere cirkustiger Keni sit gode otium som den første beboer i Europas største tigerskov.