Langhalede makaker er verdens mest handlede abe
Foto: Dan Säll

Verdens mest handlede abe

Tusindvis og atter af tusindvis af langhalede makaker bliver handlet hvert eneste år. Aberne bliver solgt som forsøgsdyr til medicinske laboratorier og som eksotiske kæledyr. De indtager den kedelige førsteplads som verdens mest handlede abe.

Skrevet af:
Marie Hougaard

Tallene taler deres tydelige sprog: 450.000 langhalede makaker er i perioden 2008-2019 blevet handlet i den internationale handel med dyr. Der er desuden blevet handlet over 700.000 medicinske prøver fra et ukendt antal aber, hvoraf 50.000 af prøverne er taget fra aber fanget i naturen. Og dette er endda kun de officielle og lovlige handler.

Der findes nemlig også et kæmpestort antal ulovligt indfangne langhalede makaker, der bliver fanget i junglen og enten spist, handlet videre som eksotiske kæledyr eller brugt ulovligt til medicinalindustriens forsøg.

"En halv million lovligt handlede aber på godt 10 år siger alt om, hvordan man ser på langhalede makaker: som en vare, man kan købe og bestille efter forgodtbefindende som var det en ny computer. Der er gode penge i langhalede makaker, og deres økonomiske værdi trumfer desværre deres dyrevelfærd", siger biolog og projektleder for internationale projekter i Dyrenes Beskyttelse Anne Sofie Meilvang.

De lovligt handlede aber bliver først og fremmest brugt til medicinske forsøg. Her bliver aberne avlet i fangenskab, og sidder i store haller, hvor de bliver udsat for medicinske forsøg fra de store medicinalfirmaer.

Den omfattende lovlige handel som medicinalindustriens foretrukne forsøgsabe betyder, at langhalede makaker har den kedelige rekord at være verdens mest handlede abe.

Alene i USA blev der i 2019 importeret knap 35.000 makaker til medicinske forsøg, skriver The Atlantic. På trods af det høje antal manglede USA alligevel aber i 2020, da langhalede makaker blev brugt til COVID-forskning. Derudover havde Kina, som leverede omkring 60 procent af forsøgsaberne til USA, lukket ned for eksporten på grund af COVID. Kina er en af de største forhandlere af makaker til resten af verden.

DET SORTE ABEMARKED

Den lovlige handel med langhalede makaker er kun den ene side af sagen. Den anden og lige så alvorlige, er den ulovlige handel. Langhalede makaker handles nemlig illegalt i stort omfang.

I maj blev mere end 100 ulovligt smuglede langhalede makaker beslaglagt fra ladet på en pickup truck i Thailand. Bilen var på vej mod den cambodjanske grænse, da den blev standset ved et checkpoint.

På ladet af bilen lå der 102 aber pakket ind i blå net, der igen var stablet i plastikbeholdere. Ifølge nyhedsbureauet Reuters led aberne og hev efter vejret, da myndighederne fandt dem. 80 af aberne blev behandlet, mens 18 aber døde. Aberne skulle sælges som eksotisk mad, skriver Bangkok Post.  

"Den ulykkelige sag fra Thailand er desværre langt fra det eneste eksempel på den ulovlige handel med langhalede makaker. Aberne er i så høj kurs, at det ofte kan betale sig for smuglerne at tage chancen. Det skaber et stort sort marked for langhalede makaker, der bliver høstet ulovligt i junglen og brugt til hvidvaskning", siger Anne Sofie Meilvang.

De ulovligt indfangede aber bliver solgt videre til medicinske forsøg, som eksotisk mad og som kæledyr

DANSK FORSKER KÆMPER FOR ABERNE

For at dæmme op for den omfattende handel med langhalede makaker arbejder den danske forsker Malene Friis Hansen på at få et overblik over, hvor mange langhalede makaker, der er tilbage i Asien og i hvor høj grad de er truet af udryddelse.

"For at kunne beskytte og bevare langhalede makaker, er vi nødt til at vide, hvor mange der er tilbage, hvilke områder, de lever i og hvor mange, der bliver handlet. Herefter kan vi gå i dialog med regeringer, politikere og interessegrupper for at sikre de langhalede makakers overlevelse. Det kræver viden at overtale førnævnte til at forbedre abernes levevilkår, og derfor er det viden, der er grundlaget for hele indsatsen", siger Malene Friis Hansen.

Malene Friis Hansens forskning har allerede været med til at beskytte langhalede makaker. I et tidligere studie har hun nemlig gennemgået tidligere optællinger af forskellige underarter af langhalede makaker og derudfra vurderet, om de er truede eller ej. IUCN, der står bag den såkaldte Rødliste over truede arter, har brugt Malene Friis Hansens vurdering, der slår fast, at flere underarter formentlig er kritisk truede. Det betyder, at den art, der er blevet vurderet som kritisk truet, bliver beskyttet bedre og at det fx er ulovligt at indfange arten i naturen.