Dyremishandling på dåse

28. dec 2011

Almindelig andelever og en syg foie gras-lever

Så stor forskel er der på en foie gras-lever og en almindelig andelever


Foie gras kan kun fremstilles ved at mishandle ænder og gæs. Alligevel importerede Danmark sidste år intet mindre end 32,1 tons foie gras. Det er en stigning i forhold til 2009
Forestil dig, at en mand holder dit hoved fast mellem sine lår. Han tvinger din mund åben og maser et langt metalrør hele vejen ned gennem din hals og ned i maven. Ved hjælp af trykluft i røret bliver syv kilo kogt pasta mast ned i maven på dig.
Det er både voldsomt og smertefyldt, men ikke desto mindre er det hverdagen for de mange ænder og gæs, der flere gange om dagen bliver udsat for tvangsfodring i forbindelse med foie gras-produktionen.
"Foie gras-produktionen er uden diskussion ikke en delikatesse, det er dyremishandling. Den eventyrlige historie om gæs og ænder, der flokkes om den franske bondekone, der, med et blåternet forklæde om livet, fodrer fuglene, kunne ikke være længere fra virkeligheden. Dyrene lider voldsomt under produktionen," siger dyrevelfærdschef Pernille Fraas Johnsen fra Dyrenes Beskyttelse.

Systematiseret mishandling - en delikatesse?
Foie gras er ofte at finde på nytårsmenuen, men der er mange gode grunde til at sige nej til foie gras. Foie gras fremstilles ved, at man systematisk tvangsfodrer ænder og gæs. Dyrene placeres i bittesmå trådnetbure, der forhindrer dem i at bevæge sig. Flere gange dagligt tvangsfodres dyrene med en fedtholdig blanding af majs og olie. Det foregår ved, at man tvinger et 30 centimeter langt rør ned gennem halen og ned i maven på dem, hvor røret ved hjælp af trykluft pumper blandingen direkte ned i dyrenes mavesæk. På en dag er dyret blev proppet med så meget foder, at det svarer til, at et menneske skulle spise 20 kilo kogt pasta på en dag.
"Tvangsfodringen betyder, at dyrenes lever bliver op til ti gange så stor, som den bør være. Det skyldes alt det fedt, der ender i leveren, og det bevirker, at leveren holder op med at virke. Så at sige at foie gras er en delikatesse, det lyder i mine ører helt forkert, når det i virkeligheden er et sygt organ, en patologisk tilstand, fra lidende og forskræmte dyr," siger Pernille Fraas Johnsen.

Stop salget af foie gras
Derfor appellerer Dyrenes Beskyttelse nu til både forhandlere og forbrugere om at sige nej til foie gras.
"Det er altså bestemt ikke uden grund, at det i Danmark er forbudt at tvangsfodre dyr, fordi det påfører dem både lidelse, smerte, angst og gør dem syge. Alligevel importerede Danmark sidste år over 32 ton foie gras, hvilket er mere end i 2009. Det er fuldstændig modstridende. Vi vil ikke selv mishandle dyr, men det er okay, når det er andre, der gør det? Det giver ingen mening", siger Pernille Fraas Johnsen.
Dyrenes Beskyttelse så gerne, at man i Danmark valgte at forbyde importen af foie gras, men det er ikke muligt på grund af EU's samhandelsregler.
"Derfor håber vi, at butikkerne vil stoppe med at forhandle foie gras. I en tid, hvor man snakker bæredygtighed og ansvarlighed, klinger det hult, at man samtidig sælger mishandlede dyr for 50 kroner for 100 gram", siger Pernille Fraas Johnsen.


Fakta  og myter om foie gras:

  • Foie gras betyder fed lever og er en patologisk tilstand, altså et sygt organ. Hvis ikke tilstanden behandles, medfører det døden. Det er samme tilstand, der også kan opstå hos alkoholikere.

  • Foie gras opnås ved at tvangsfodre ænder og gæs, der på grund af overfodringen ophober så meget fedt i leveren, at den holder op med at fungere.

  • Foie gras defineres i fransk lovgivning til at være "leveren fra en and eller en gås, der er blevet fedet op ved hjælp af tvangsfodring." Hvis man spiser lever fra ænder eller gæs, der ikke er tvangsfodret, er der altså ikke tale om foie gras.

  • Nogle produkter markedsføres som faux gras, men det er noget helt andet, nemlig en blanding af almindelig lever og fedt.

  • Selv det, der kaldes økologisk foie gras er produceret ved hjælp af tvangsfodring, idet foie gras er lever fra en gås eller and, der er blevet fedet op ved hjælp af tvangsfodring. Hvis der ikke er tvangsfodret, så er det ikke foie gras.

  • I dag er det hovedsageligt ænder, der bruges til foie gras. 75 % af verdens foie gras produceres i Frankrig.

  • Danmark importerede i 2010 over 32 ton foie gras. Det svarer til cirka 64.000 ænder og gæs.

Myter:

Dyrene kommer frivilligt hen og bliver tvangsfodret.
Dyrene spiser rigtignok ganske frivilligt i den første del af deres liv, hvor de fodres på normal vis. Men det er vel at mærke før, selve tvangsfodringen er begyndt. Når først tvangsfodringen begynder, er der bestemt ikke tale om frivillighed. Faktisk viser dyrene undvigende adfærd, når det er tid til tvangsfodring. Det er derfor, de oftest holdes i små bure eller fikseres.

Det er normalt for trækfugle som ænder og gæs at udvikle en så stor lever.
Det er på ingen måde normalt for fuglene at udvikle en lever så stor, at den er invaliderende, syg og livsfarlig for dyret. Trækfugle kan lagre fedt i leveren, men bestemt ikke i de mængder, der er tale om i forbindelse med foie gras. Ved foie gras bliver leveren så stor og tung, at fuglene ikke kan gå.

Foie gras-produktionen er i dag meget mere human end tidligere.
Det forholder sig faktisk omvendt. Moderne teknik gør, at dyrene ofte får pumpet maden ned i maven på få sekunder, hvilket er endnu voldsommere end tidligere metoder.

Yderligere Kommentarer:
Pressemedarbejder Ida Maria Just, 30 46 62 45
Dyrevelfærdschef Pernille Fraas Johnsen, 20 70 83 28

Hjælp
dyrene

Når du støtter Dyrenes Beskyttelse bakker du op om vores vigtige arbejde med bl.a. dyreambulancer, internater, dyreværnsarbejde og vores store politiske arbejde for dyrs velfærd...

Læs mere

1812 app

Hurtig hjælp til dyr i nød

1812 app

LUK DETTE VINDUE

Vind et Vild med Dyr spil

Tilmeld dig Dyrenes Beskyttelses nyhedsbrev og følg vores arbejde for dyrene. Du vil modtage nyhedsbrevet en gang om måneden, hvor vi vil holde dig opdateret på nyheder, artikler, kampagner og events. Du kan naturligvis altid framelde dig nyhedsbrevet.

Vind brætspillet 'Vild med Dyr'. Spillet er en sjov dyrequiz for hele familien fyldt med skøre spørgsmål og opgaver om alt fra bænkebidere til blåhvaler.

1
Telefonnummer udfyldes kun, hvis du er over 18 år.
1) Oplyser du dit telefonnummer, kan vi kontakte dig telefonisk vedr. Dyrenes Beskyttelses arbejde og kampagner
Jeg interesserer mig for
Nej tak, luk vindue

Tak. Du deltager nu i konkurrencen.