16 heste i stor dyreværnssag

En ny dyreværnssag på det sydlige Lolland er ifølge Dyrenes Beskyttelse et af de grovere tilfælde af vanrøgt af heste. Op mod 5 heste risikerer aflivning.

Skrevet af:
Yvonne Johansen

Efter henvendelse fra en bekymret borger til Dyrenes Vagtcentral 1812 besøgte kredsformænd og dyrlæge fra Dyrenes Beskyttelse en gård på det sydlige Lolland, hvor man fandt 16 heste i meget dårlig forfatning.

”Borgeren havde tippet os om, at der gik magre ponyer ude på en mark. Da vi ankommer til ejendommen finder vi ganske rigtigt 16 meget magre ponyer med forvoksede hove, uden foder og hø, og nogle uden vand. Hestene bar tydeligt præg af lus og lopper med hårløse pletter og mange sår som følge af den ekstreme kløe. Det så meget slemt ud. De var kun skind og ben,” siger Yvonne Johansen, dyrlæge i Dyrenes Beskyttelse.

Dyrenes Beskyttelse politianmeldte med det samme ejeren af dyrene for overtrædelse af dyreværnsloven, og Sydsjællands og Lolland-Falster Politi rykkede sammen med Fødevarestyrelsens dyrlæge ud på ejendommen kort efter. Her vurderede man, at to af hestene var i så dårlig forfatning, at de skulle aflives. Yderligere 3 heste er fortsat i risikozonen, da de kan have kroniske skader på led og benstilling som følge af længere tids vanrøgt.

”Der er tale om groft uforsvarlig behandling med karakter af mishandling. Det er en voldsom sag. Ikke nok med det store antal heste indblandet, men de enkelte heste er også i dårlig forfatning. Blandt andet var flere af hestenes grimer alt for stramme. De er ikke blevet skiftet efterhånden, som hestene er vokset, hvilket betyder, at grimerne er vokset ind i hovedet på dem. Det er en helt utilstedelig behandling af dyrene,” siger Yvonne Johansen.

Nyt håb forude

Dyrenes Beskyttelse har fået overdraget 8 af hestene, som nu er anbragt hos Hestens Håb på Falster, hvor arbejdet starter med at få dem gjort klar til at komme ud til nye ejere.

”Vi har et stort arbejde foran os den kommende tid med at få hestene på rette køl igen. Der er både det helbredsmæssige, hvor de skal tilses jævnligt af dyrlæger og smed, men der er også det psykiske. Det er helt tydeligt, at disse heste ikke er vant til menneskelig kontakt. De er sky, bange og de ryster, bare man rører ved dem. Det kommer til at tage lang tid og meget arbejde, men vi tror på, at vi nok skal få gode heste ud af dem igen, så de kan komme ud i de hjem, som de fortjener,” siger Yvonne Johansen.

Efter påbud fra Sydsjællands og Lolland-Falster Politi skal ejeren nu sørge for, at de resterende heste enten bliver afhændet, aflivet eller får den nødvendige behandling af dyrlæge og smed, så de kan komme sig.

Sagen er en igangværende politisag, og det er politiets ansvar at sikre, de resterende heste får den nødvendige behandling. Dyrenes Beskyttelse udelukker ikke, at der kan blive tale om overdragelse af flere heste fra sagen.