Dyrenes Beskyttelse emblem koral

21 dyr dumpet i weekenden – kun 14 har overlevet

Dyrenes Vagtcentral 1812 modtog lørdag aften henvendelse om 12 kaniner og 6 chinchillaer, som var dumpet i tasker og papkasser ved sø. Flere af dyrene var allerede døde pga. varme, tørst og stress. Desværre ikke et særsyn, lyder det fra Dyrenes Beskyttelse, som kalder det højsæson for dumpede dyr. Også 3 killinger blev dumpet på rasteplads i weekenden.

Skrevet af:
Dyrenes Beskyttelse

Lørdag aften modtager Dyrenes Vagtcentral et opkald fra en bekymret borger, som på en sen aftentur ved en sø nær Ikast er stødt på en sportstaske, en rygsæk og en papkasse, der er efterladt. I taskerne og kassen er flere kaniner og chinchillaer. Nogle er sluppet ud, men 5 chinchillaer er allerede døde af varme og tørst.

I alt 18 dyr er blevet overladt til deres egen skæbne af en ejer, som ikke ønsker dem længere: et scenarie, som Dyrenes Beskyttelse desværre oplever alt for tit i denne tid, hvor det er højsæson for dumpede dyr.

Natten til søndag blev de overlevende dyr blevet bragt til Dyrenes Beskyttelses internat i Brande, som nu forsøger at få dem på højkant igen og forhåbentlig videreformidlet til nye ejere, der kan tage sig ordentligt af dem.

”Det er hovedrystende, at man kan få sig selv til at gøre den slags mod de stakkels dyr,” siger Birgit Karlsen, internatsleder på Dyrenes Beskyttelses internat i Brande. ”Da vi her på internatet modtager dyrene sent natten til søndag er de i dårlig stand. De er meget tørstige og stressede af oplevelsen. Det er ikke til at sige, hvor længe de har opholdt sig ude i den bagende sommervarme. Vi gør alt, hvad vi kan for dem, men desværre mister vi den sidste chinchilla og en kanin efter, vi har fået dem ind. De kunne heller ikke overleve den hårde oplevelse,” siger Birgit Karlsen.

Killinger dumpet på rasteplads

Som om det ikke var nok, modtog samme internatet i weekenden også 3 killinger, der var efterladt med blot en vandskål på en rasteplads nær Aulum. Killingerne er kun 7-8 uger og derfor alt for unge til at blive taget fra deres mor.

”Det var et held, de blevet fundet, inden de blev taget af sult, tørst eller et rovdyr,” siger Birgit Karlsen, som ikke kan forstå, at folk kan efterlade dyr på den måde til deres egen skæbne.

”Vi vil gerne på det kraftigste opfordre til, at folk ikke dumper deres dyr. Det kan ikke siges alvorligt nok. Tag ansvar for dit dyr - også når du af forskellige årsager ikke kan have det længere. Tænk dig i første omgang godt om, inden du anskaffer dig et dyr. Og sørg for alt i verden for at få din kat neutraliseret og øremærket, så den ikke kan bidrage til bestanden af de tusindvis af uønskede katte, internaterne skal tage sig af hvert år.” siger Birgit Karlsen.

Begge sager er meldt til politiet for overtrædelse af dyreværnsloven.

Sommermåneder er højsæson for dumpning af dyr

Dyrenes Beskyttelse, som driver 8 internater fordelt over hele landet, modtog sidste år 3.509 henvendelser om dyr, der dumpes i naturen eller ved andre privatpersoner. Det var en stigning på 48 pct. i forhold til året før.


Sommermånederne er højsæson for dumpning af kæledyr til Dyrenes Beskyttelses internater. I månederne juli, august og september modtager internaterne typisk dobbelt så mange dyr som i årets resterende måneder.