kat og dame

Ænder, katte og falken beskytter planterne

Gæs kan knække kastanjer med næbbet, ænder kan beskytte spæde planter mod snegle, og tårnfalken kan inviteres indenfor som del af planteværnet. Westergaards Planteskole bruger naturens samspil mellem planter, dyr og mennesker til at levere spiselige træer og buske til landskaber, der lagrer kulstof og fremmer biodiversitet og dyrevelfærd.

Skrevet af:
Johanne Gabel

Blanke brune kastanjer ligger i to spande. Spisekastanjer i én og de lidt mindre vilde kastanjer i en anden.

”Gæs kan sagtens spise kastanjer. De knækker skallen med næbbet, som er ret kraftigt,” siger Lars Westergaard. Sammen med sin kone Bettina Westergaard ejer og driver han Westergaards Planteskole ved Kerteminde på Fyn.

Det spiselige landskab

’Det spiselige landskab’ er overskriften for planteskolens træer og buske med nødder, frugt og bær, som dyrkes på parrets fem tønder land, svarende til cirka 27.000 kvadratmeter.

Tidligere har både vildsvin og gæs været en del af det livlige landskab, i dag er det mest ænder, som færdes over det hele og passer på planterne ved at spise blandt andet snegle. Højlydt rappen lyder som en skraldlatter fra husets forhave, hvor ænderne slikker efterårssol på denne novemberdag.

Rundturen starter i drivhuset, som huser mange af planteskolens modertræer. Da vi fortsætter til hassellunden, er det med den søde og lange eftersmag af en kakifrugt med helt orange og konfektagtigt frugtkød. En lille delikatesse fra drivhuset.

Hassellunden har 300 podede hasseltræer, der hver har en enkelt stamme og en lille krone. Bettina og Lars anlagde lunden kort efter, at de overtog stedet i 2003.

Sidste år høstede de tæt på to tons hasselnødder, som de især afsætter til restauranter. En maskine ryster nødderne af og samler dem sammen, men Bettina har hver enkelt nød gennem hænderne i sorteringen, der sikrer kvaliteten.

Dyrene beskytter planterne

Vi fortsætter til forhaven med flere slags bærbuske, figentræer og nøddetræer. Og så er det her, at ænderne hænger ud det meste af tiden. Der er moskusænder og ænder af mere blandet herkomst med blandt andet landand og løbeand i spil.

”De tager snegle og andre insekter, spiser grønt og græsser ned omkring planterne, gøder og lægger masser af fine æg. Nogle af ænderne slagter vi her i november og spiser dem,” siger Bettina. Tidligere har de haft vildsvin i hassellunden og op til 200 ænder og gæs. Ænderne er en vigtig del af den biologiske bekæmpelse af skadedyr i produktionen.

De tre katte er også en del af beredskabet, som tager sig af mus, og så er en tårnfalk inviteret ind med en højt placeret falkekasse. Til sammen sørger katte, tårnfalk og ænder for, at mus, snegle og insektangreb ikke ødelægger planterne. Til dels hjulpet af de 10-15 høns, som udover at lægge æg også spiser f.eks. snegleæg.

Et liv for og med naturen

Familien på fire flyttede ud fra en lejlighed i Odense og har siden levet af og med de fem tønder land. I starten hjulpet af Bettinas indtægt som pædagog. I løbet af de sidste otte år er planteskolen bragt fra at løbe rundt til at give familien en fin økonomi til en livsstil, hvor de har valgt at undvære f.eks. store årlige udlandsrejser og nyanskaffelser, men til gengæld har tid til hinanden, planterne og dyrene.

Bettina har gennem de sidste halvandet år dertil haft en yogaskole, som bidrager til overskuddet.

”Det er så forbudt at sige, at noget har omkostninger, eller at vi skal undvære noget og bringe et offer. Men det skal vi jo. Til gengæld får vi så meget andet igen, f.eks. opdager vi naturens værdi, og at den har en berettigelse i sig selv,” siger Bettina.

Træer og buske fra Westergaards Planteskole bliver blandt andet brugt til at starte skovlandbrug i Velfærdsdelikatesser/Dyrenes Beskyttelses regi. I skovlandbrugene bidrager træer og buske med afgrøder i en landbrugsdrift, som lagrer CO2 og fremmer biodiversitet og høj dyrevelfærd.

Dyrene holdes udenfor med masser af plads i landskaber, som dyrene plejer ved at græsse og gøde og spise af nødder, frugt og bær, f.eks. de næringsrige kastanjer, som udover et højere kalorieindhold end kartofler også er kilde til calcium, kalium, jern og magnesium samt B6 og C-vitaminer.

Westergaards Planteskole – det spiselige landskab

Planteskole siden 2003 ejet af Bettina og Lars Westergaard. Langt de fleste planter er økologiske. Stedet drives uden gift eller kunstgødning og med et gennemtænkt samspil mellem planter, dyr og mennesker på stedets i alt fem tønder land, svarende til ca. 27.000 m2.

  • Dyreholdet har tidligere omfattet vildsvin i hassellunden og gæs. I dag er der 40-50 ænder af flere racer og 10-15 høns samt katte og en enkelt inviteret tårnfalkefamilie i sommerhalvåret
  • I 2020 har planteskolen ladet naturen råde mere frit på en del af arealerne under overskriften ’Vild med vilje’, som inviterer naturen indenfor blandt andet ved at lade græsset gro og lade kvasbunker ligge.
  • speciale i nøddetræer, blandt andet valnød, hassel, hjertenød, spisekastanje, mandel og eksoter som abrikos, fersken, morbær og figen. Dertil bærbuske som ribs, solbær, josta og aronia
  • Sorterne er udvalgt efter krav om sundhed, hårdførhed, vækstkraft, frugtudbytte og kvalitet

Westergaards Planteskole er del af et projekt (2020-2023) under Velfærdsdelikatesser/Dyrenes Beskyttelse støttet af Fonden for Økologiske Landbrug om udvikling af flerårige spiselige afgrøder til skovlandbrug, der fremmer en robust, kulstoflagrende og biodivers drift med høj dyrevelfærd og sunde, næringsrige fødevarer.

Læs mere om Westergaards Planteskole