mink på minkfarme lever i små golde bure
Foto: Neptun Dina Mølner/seeyou

Dyrenes Beskyttelse: Løb ikke risikoen med en forældet minkproduktion

Statens Serum Instituts vurdering af de sundhedsmæssige risici ved en genoptaget minkproduktion i Danmark er netop offentliggjort. Dyrenes Beskyttelse anbefaler et permanent forbud mod en forældet produktion med rovdyr i små bure.

Skrevet af:
Marie Hougaard

Statens Serum Institut har offentliggjort deres længe ventede sundhedsmæssige vurdering ved en genåbning af den danske minkproduktion.

Rapporten konkluderer, at folkesundheden som udgangspunkt ikke er i overhængende fare, men der vil kunne opstå varianter i mink, som immunitet efter smitte og vacciner ikke beskytter effektivt imod. Risikoen er lille, men konsekvenserne vil være stor, hvis det sker.  

- Selvom sandsynligligheden for en ny bekymringsvariant er meget lav, hvorfor så overhovedet tage chancen? Man vil genåbne en minkproduktion, hvor man spærrer rovdyr ind i små bure for at bruge deres pels. Hvorfor overhovedet løbe en risiko, når der er så mange gode grunde til ikke at tage den, siger direktør i Dyrenes Beskyttelse Britta Riis.

Den sundhedsfaglige risikovurdering fra Statens Serum Institut blev bestilt af fødevare-, landbrugs- og fiskeriminister Rasmus Prehn i forbindelse med minksagen. I rapporten vurderer Statens Serum Institut i forskellige scenarier faren for folkesundheden ved en genåbning af minkerhvervet i Danmark.

- Statens Serum Institut vurderer, at med en mindre minkproduktion er folkesundheden overordnet ikke i fare. Men vi henleder den politiske opmærksomhed på, at minkproduktion også er dårligt for dyrevelfærden, for miljøet og – i de seneste år – også en økonomisk underskudsforretning for den gennemsnitlige minkavler. Vi opfordrer derfor til, at det midlertidige forbud bliver permanent. Så Danmark igen kan komme op på samme niveau som de andre EU-lande, der allerede har forbudt minkproduktionen, siger Britta Riis, direktør i Dyrenes Beskyttelse.

Et forældet erhverv

I 2020 gjorde den udbredte forekomst af COVID-19 på danske minkfarme, der derved udgjorde et reservoir for virus, hvor virus kunne mutere, at den danske minkproduktion blev lukket ned. Samtlige danske mink, godt 15 millioner, hvoraf størstedelen alligevel skulle være aflivet og brugt som pels, blev derfor gasset.

Der blev kort tid efter fundet muteret virus i mink fra de danske minkfarme og dermed en risiko for, at COVID-19 kunne udvikle nye og mere farlige varianter.

Folketinget vedtog et midlertidigt forbud mod at holde mink i Danmark i første omgang frem til 2022 og siden med forlængelse til 2023.

De danske minkavlere skulle inden 1. april 2022 beslutte om de ville vælge enten den såkaldte dvaleordning eller ekspropriation.

- Ikke engang hos minkavlerne selv er der incitament til at fortsætte produktionen: Kun 15 minkavlere, omkring en procent, har valgt den såkaldte dvaleordning, hvor de kan genåbne deres minkfarme. Resten af de danske minkavlere har valgt ekspropriation. Det taler tydeligt om et erhverv, der godt selv ved, der er bedre muligheder andre steder, siger Britta Riis.

1243 minkavlere har søgt om erstatning for at lukke helt ned, mens 15 har ansøgt dvaleordningen. Sidstnævnte kan dog ændre deres valg til ekspropriation frem til 21. december 2023. 

Mink er solitære rovdyr, der i naturen lever alene på store territorier. Minken er en invasiv art i Danmark.

FAKTABOKS: Bag om SSI’s vurdering

SSI’s vurdering af den humane sundhed ved en genoptaget minkproduktion i Danmark tager udgangspunkt i en begrænset minkproduktion med hhv. 15, 30 eller 100 besætninger med gennemsnitligt 8500 mink.

Vurderingen tager udgangspunkt i tre forskellige slags risici, der vil kunne ramme danskerne:

  1. Minkarbejderne og særlig risiko
  2. Samfundssmitte
  3. Udvikling af nye varianter

Derudover bygger vurderingen på følgende pandemiscenarier:

  1. Omikron er den dominerende variant men med undervarianter i omløb
  2. Ny virus, der minder om delta
  3. Ny såkaldt VoC, virus of concern, altså bekymringsvariant

Rapporten kan læses her