Artikel, 7. november 2019

Efteråret holder mange pindsvin vågne

Når du møder et pindsvin i november måned, bliver du måske bekymret. Der er dog sjældent noget at være bekymret over, da det er normalt for en del af pindsvinene først at gå sent i hi.  

Image of Fie bau Madsen
Fie bau Madsen,
Kommunikationsmedarbejder
Del artiklen på:
Pindsvin går senere i vinterhi når efteråret er mildt.

På trods af, at dette efterår har været køligt, og meget vådt, er pindsvinenes byttedyr stadig aktive. Pindsvin lever af snegle, orme og biller, og fordi disse dyr stadig er aktive, er mange pindsvin også aktive. Det er en fordel, særligt for mange af de unge pindsvin, da de bruger november og måske endda starten af december til at øge deres vægt inden de går i vinterhi.  

”De unge pindsvin er normalt meget aktive i de mørke timer. Men når det sent på året bliver koldere, er der mange pindsvin der tager dagen i brug, fordi de lunere dagtemperaturer kan betyde flere aktive byttedyr,” forklarer Michael Carlsen, biolog i Dyrenes Beskyttelse.

Hvis man gerne vil hjælpe pindsvinene, er det er en god idé at lade blade og andet ned- og henfaldet plantemateriale være i haven. De visne blade luner jordoverfladen og er et godt levested for de byttedyr, som pindsvin er afhængige af. Samtidig er alt efterårets nedfaldsmateriale godt at bygge pindsvinets vinterrede af, fortæller Michael Carlsen

”Det kan være kvasbunker, som pindsvinene kan bygge rede i, et hulrum under brændestakken eller måske kan man endda selv bygge et pindsvinebo. Det er vigtigt for pindsvinene, at der er flere tilgængelige redepladser, da de kan finde på at skifte vinterrede i løbet af vinteren og derfor har brug for andre steder at søge hen, hvis de føler trang til et redeskifte.”

Pindsvinene har brug for ro

Uanset hvornår på døgnet du møder et pindsvin, er det vigtigt, at du lader det være i fred. Pindsvinet har brug for fred og ro til at æde sig fed til vinterens kulde, så hvis man samler det unødigt op fra jorden, kan det blive forstyrret og stresset.

Der er selvfølgelig undtagelser. ”Hvis pindsvin viser tydelige tegn på at være syge eller tilskadekomne, skal man hjælpe. Pindsvin skal f.eks. ikke ligge passivt på siden, hoste hele tiden eller have synlige sår,” fortæller Michael Carlsen.

Hvis man har en mistanke om, at et pindsvin er sygt eller tilskadekommet, er det en god ide at holde øje med det, mens man ringer til vagtcentralen på 1812. Her får man kyndige råd og vejledning i, hvad der er den bedste hjælp for pindsvinet.