Rollo vejede 53 kg da han kom til Roskilde Internat

Er din hund overvægtig?

I starten af maj fik Roskilde Internat en dejlig labrador, Rollo, indleveret. Men han var alt for tyk. Rollo vejede hele 53 kg, og derfor måtte personalet handle hurtigt, for at redde hans liv.

Skrevet af:
Fie Bau Madsen

Mange hundeejere forkæler deres hund og vil gerne gøre noget ekstra godt for den. Det kommer ofte til udtryk gennem ekstra godbidder og lækkerier. Desværre fører det til store problemer for den enkelte hund, og i Dyrenes Beskyttelse kommer der flere og flere hunde ind, som er meget overvægtige. De lider typisk af en masse livsstilssygdomme og får fysiske udfordringer, som der følger med, når hundene vejer alt for meget. 

Overvægt hos hunde er et problem, som er stigende

- Vi ser en generel tendens med flere overvægtige hunde. Det er ikke kun hos hunde hvor ejerne ikke har overskud til at passe dem, men også hos almindelige familiehunde” fortæller Rikke Agner Jørgensen fra Roskilde Internat.

At være hund med overvægt giver præcis de samme helbredsmæssige problematikker som hos os mennesker. Der er øget risiko for sukkersyge, belastning af hjertet og ikke mindst led og sener. Og for hunde der i forvejen er disponeret for problemer med leddene, har ekstra vægt på sidebenene store konsekvenser.

Hundens livskvalitet bliver generelt forringet i takt med at vægten går i vejret. Det bliver sværere for hunden at løbe og hoppe omkring. Den bliver hurtigere forpustet og selv små ting som at sætte sig eller gå et par trin op eller ned bliver mere anstrengende for den. Og konsekvenserne for en overvægtig hund er store. Undersøgelser viser at selv 10% overvægt resulterer i en kortere levetid.

Rollo vejede 53 kg

Da Rollo ankom til Roskilde Internat i starten af maj sagde vægten 53 kg. Rollo er en labrador, og derfor burde hans vægt være meget lavere. Rollo havde derfor akut brug for hjælp til at tabe sig, så han kunne få et godt hundeliv igen.

- Den dag Rollo kom ind ad døren på Roskilde internat spærrede vi alle øjnene op. Vi havde sjældent set en hund der var så overvægtig. Vi fandt senere ud af at Rollo havde haft en ejer der var blevet dement, og derfor havde ejeren ikke været i stand til at fodre Rollo korrekt. Da Rollo blev sundhedstjekket, holdt vi alle vejret, da vi var bange for at ekstra kilo havde haft konsekvenser for hans hofter og albuer. Heldigvis var det ikke tilfældet”, fortælle Rikke, om sit første møde med Rollo.

Som tommelfingerregel kan man sige, at hvis hunden vejer 15 % over sin optimale vægt er den overvægtig. Det betyder, for Rollos vedkommende, at han var svært overvægtig da han kom til Roskilde internat. Rollo skulle tabe sig 45 % af sin egen kropsvægt for at komme ned på sin optimale vægt.

For at hjælpe Rolle blev der lagt en striks kostplan i samarbejde med Hills og samtidig blev der fundet en plejefamilie til ham. Rikke forklarer:

- For en hund der - som Rollo - er overvægtig, er det vigtigt ikke bare lynhurtigt at tabe sig. Det skal ske gradvist. Derfor bad vi dyrlægen hos Hills hjælpe os med en kostplan, for et vægttab som Rollos kræver det, at der er en specialist inde over.

- De rammer vi har på internatet, er ikke de optimale for den langvarige proces med vægttab som Rollo stod overfor. Så vi fandt en plejefamilie til ham, som ville give sig i kast med at hjælpe Rollo. Heldigvis dukkede de helt rigtige op. Vi kunne ikke have ønsket os et bedre match.

Racer varierer i størrelse

Der er meget, man som hundejer kan gøre, for ikke at havne i en situation med en hund, der er overvægtig. Men der vil altid være store variationer i størrelse og kropsbygning også indenfor den enkelte race. Derfor er den eneste sikre vej selv at følge med i sin hunds vægt og mærke på den løbende.

Hvis man mærker hunden hen over ryggen, langs rygsøjlen, skal man kunne mærke torntapperne, som er de knoglefremspring som sidder på ryghvirvlerne. De skal kunne mærkes, men der skal være et fornuftigt muskel- og fedtlag over dem. Desuden skal man kunne føle ribbenene, når man stryger hen over hundens side.

Ved at undgå overvægt ved hunden, kan man i mange tilfælde også undgå en række livsstilssygdomme såsom gigt, ledproblemer, sukkersyge, hjerteproblemer og problemer med vejrtrækning. Der er altså mange gode grunde til at holde igen med godbidderne til sin hund og i stedet forkæle den med en ekstra gåtur.