økokyllinger

Familieforetagende kåret til Årets Dyreven 2018

Landmænd kan i dén grad være med til at vise vejen til bedre dyrevelfærd, så det batter for rigtigt mange dyr. Det viser landbrugsfamilien Rokkedahl, som arbejder benhårdt på at forbedre velfærden for slagtekyllinger på deres landbrug i Himmerland. Derfor er de kåret som Årets Dyreven 2018.

Skrevet af:
Dyrenes Beskyttelse

Det er kyllingeproducenten Rokkedahl, der løber med prisen som Årets Dyreven 2018, når Dyrenes Beskyttelse uddeler hæderen for 58. gang den 16. november 2018. Rokkedahl modtoger prisen for deres store arbejde med at forbedre dyrevelfærden for slagtekyllinger.

Rokkedahl er med til at sætte en ny standard for kyllingeproduktion i Danmark
- Britta Riis, Direktør i Dyrenes Beskyttelse

Plads, adgang til det fri og mulighed for at udleve naturlig adfærd. Det er nogle af kodeordene for produktionen af fritgående og økologiske kyllinger hos Rokkedahl. Hertil kommer, at familien har bygget deres eget slagteri kun 250 meter fra produktionen, og dyrene derfor ikke har en lang transport til et slagteri. Derudover har de også gjort slagteprocessen mere skånsom ved at bruge gasbedøvelse i stedet for strømbade.

”Rokkedahl er med til at sætte en ny standard for kyllingeproduktion i Danmark. Ikke kun i stalden men også i den sidste problematiske del af dyrenes levetid, hvor kyllingerne skal transporteres og slagtes. De viser med deres arbejde i frilands slagtekyllingeproduktionen, at det er muligt at tænke dyrevelfærd ind fra start til slut. Rokkedahl satser, tør og er villige til at udvikle med kyllingernes dyrevelfærd for øje.” siger Britta Riis, direktør i Dyrenes Beskyttelse, som begrundelse for, at Rokkedahl gik med titlen som Årets Dyreven 2018.

20161208-_UJP5567 1.0.jpg

Rokkedahl producerede i 2017 omkring 800.000 økologiske og fritgående kyllinger og regner med at ende på omkring 1,5 millioner i 2018.

Familien Rokkedahl fik inden modtagelsen af prisen som Årets Dyreven overrakt prisen som Årets Frontløber 2018. I kategorien nomineres kandidater som går foran i kampen for en mere dyrevenlig fødevareproduktion og madkultur.

DE ANDRE PRISER GIK TIL

Under dagens prisuddeling på Marketenderiet i Valby overrakte Dyrenes Beskyttelse priser i kategorierne Årets Brobygger, Årets Helt og Årets Frontløber. De tre kategori-vindere dystede alle om hovedprisen som Årets Dyreven, men det var Rokkedahl, der løb med sejren.

Prisen for Årets Brobygger gik til bisonfarmer Niels Henrik Ove, der vandt for sit store engagement i dyrevelfærd, hvor han giver bisonerne så naturlige forhold som muligt.

Niels Henrik Ove har holdt bisoner i 25 år og sætter dyrevelfærden i højsædet i sin produktion, hvor dyrene lever så vildt som muligt.

I kategorien Årets Helt var det Hans Olsen bag foreningen Kattepatruljen, der vandt prisen for sit store arbejde med danske katte i nød.

DET DÆKKER PRISERNE OVER

Hvert år kårer Dyrenes Beskyttelse ”Årets Dyreven”. Det sker, når foreningen uddeler Årets Dyreven-Hovedprisen og flere kategoripriser til danskere, som gør en helt speciel indsats for dyr og deres velfærd. Kategorivinderne stemmes ind af befolkningen, hvor Dyrenes Beskyttelse vælger den endelige Årets Dyreven blandt vinderne.

ÅRETS HELT 

I denne kategori nomineres de kandidater, der leverer en lang og utrættelig indsats for dyrene, og de kandidater, der har udført en spektakulær handling for at redde et eller flere dyr.

ÅRETS BROBYGGER

I denne kategori nomineres kandidater, der bidrager til at synliggøre den store værdi, dyr tilfører samfundet og dyrs værdi generelt.

ÅRETS FRONTLØBER 

I denne kategori nomineres kandidater, der går foran og yder en ekstraordinær indsats i kampen for bedre dyrevelfærd i fødevareproduktionen.