Artikel, 14. juli 2017

FAQ: Sådan forholder du dig til parvo på Roskilde Internat

Vi får rigtig mange spørgsmål angående den parvovirus, som desværre har ramt vores internat i Roskilde. Derfor har vi samlet en del af spørgsmålene sammen med en række svar.

Image of Daniel holmberg  Jepsen
Daniel holmberg Jepsen,
Kampagnemedarbejder (praktik)
Del artiklen på:
FAQ: Sådan forholder du dig til parvo på Roskilde Internat

Hvad betyder det helt konkret, når der kommer parvovirus på et internat?

Ingen af de vaccinerede hunde har fået parvo. Derfor er det meget vigtigt, at man sørger for at vaccinere sin hund.

Men for de hunde, der ikke er vaccineret, skabes en smitterisiko. En hund, der virker sund om morgenen, kan være døende om aftenen.

I denne sag kæmpede personalet på Roskilde Internat i fire dage med dehydrerede hunde, som ikke havde synlige tegn på parvo. Hundene fik tilført væske via drops døgnet rundt, men deres tilstand svingede fra rask til dødelig syg på få timer. Personalet og dyrlæger kæmpede 24 timer i døgnet. En kamp der desværre tabte til parvo.

Hvad er status med parvo på Roskilde Internat?

Der har ikke været yderlige udbrud, og der er blevet lukket ned for indtag af hunde i hele juli måned. Folde og områder er lukket ned.

Men på de andre områder såsom hos kattene osv., er der ingen fare på færde.

Har I fundet ud af, hvor parvovirussen kommer fra?

Det er vanskeligt at sige, hvor virussen kommer fra. Den er kommet via en ikke vaccineret hund, og det er vanskeligt at spore. Vi følger to muligheder, men det er ikke sikkert, at vi kan finde frem til, hvilken hund der har bragt virus ind på internatet. 

Hvad har Roskilde Internat konkret gjort af tiltag?

Internatet har lukket ned for deres hundeafdeling, og der kommer ingen nye hunde ind på internatet i hele juli måned. Dette inkluderer også pensionshunde. Derudover er folde lukket af, som vi mener, er smittekilder, hvor parvohundende har gået.

Ingen af de resterende hunde har været på tur udenfor matriklen. Alt er blevet spulet ned indenfor og alle kurve, tæpper osv. er smidt i container og kørt væk samme dag, hvor der blev konstateret parvo.

Kort græs er desuden lig med hurtigere bekæmpelse af smitten på folde, og derfor skal det afgræsses får, som ikke kan smittes med parvo.

Er det sikkert at være på Roskilde Internat?

Ja, det er sikkert – også for hunde hvis de er vaccinerede, som de bør være. Det er kun hundene, der er udelukket fra internatet i den kommende periode.

Katte, marsvin, kaniner m.m. er fortsat på internatet, og de er ikke på nogen måde ramt af parvo. Derfor modtages og formidles alle andre dyr, undtagen hunde.

Hvordan forholder jeg mig til parvo, hvis jeg gerne vil adoptere et andet dyr fra internatet?

Parvo rammer kun hunde, så der er ingen risiko ved at købe andre dyr fra internatet.

Jeg overvejer at købe en kat/killing fra Roskilde Internat – er det farligt?

Nej, det er ikke farligt. Hvis der er hund i familien, anbefaler vi altid, at de vaccineres løbende.

Hvad skal jeg som besøgende/køber hos Roskilde Internat være opmærksom på?

Der er intet problem i at færdes på internatet, men hvis du har hund derhjemme, så sørg for den er gennem vaccineret efter dyrlægens anvisninger. Dog skal nævnes, hvis du har hvalp eller unghund, som ikke er færdigvaccineret, anbefaler vi, at du ikke kommer på internatet, før din hund er færdigvaccineret. Altid spørg os eller din dyrlæge til råds.

Hvis jeg besøger internatet, kan jeg så videregive mit eget kæledyr virussen?

Det er usandsynligt, men muligt. Vi anbefaler altid, at kæledyr vaccineres og jævnligt tilses af en dyrlæge.

Kan jeg booke pension til mit kæledyr til sensommeren/efteråret/jul?

Det kan du godt. Fra den 1.august modtager vi igen hunde på Roskilde Internat. Der vil blive lavet en tillægskontrakt, som du skal underskrives, der oplyser om parvoudbruddet og rissici forbundet hertil.

Hvordan skal jeg i det hele taget forholde mig til parvovirussen, når jeg bor/kommer i nærheden af internatet?

Du behøver ikke at tage yderligere forholdsregler, hvis din hund er gennemvaccineret.

Ingen af parvohundene har på noget tidspunkt været uden for internatet. Men det er vigtigt at huske, at parvo kan findes overalt, hvor der er hunde som for eksempel i hundeskove, på strande, offentlige områder osv.

Hvad skal der ske fremadrettet på Roskilde Internat?

De hundefolde, hvor der kan være en smittefare, er lukket og skal afgræsses af får. Udover eksisterende hundeafdeling og isolation vil der blive oprettet en karantæneafdeling, hvor alle hunde fra socialsager, hittehunde, og diverse hunde som vi ikke er klaret med i forhold til vaccination, bliver vaccineret og forbliver i karantæne til, der ikke kan være smittefare.

Der bliver ændret på adgangsregler og områder, så hunde i karantæne aldrig kommer i kontakt med internatets øvrige sunde vaccinerede hunde.