Foie gras

Delikatastrofe: 50 kroner pr. 100 gram

December måned er højsæson for foie gras. Men der er tale om dyremishandling, advarer Dyrenes Beskyttelse.

Skrevet af:
Katherina Petersen

Produktion af foie gras er forbudt i Danmark, men import og salg er ikke. Dette placerer ansvaret for foie gras ænderne hos butikkerne og hos forbrugerne. Supermarkederne har allerede sagt farvel til foie gras, men delikatesseforretninger og restauranter bliver ved. De sælger fortsat den sammenpressede fedtlever fra tvangsfodrede gæs og ænder.

”Hverken detailhandel eller forbrugere bør støtte denne mishandling af dyr,” siger Pernille Fraas Johnsen, chefkonsulent hos Dyrenes Beskyttelse, som arbejder for, at der i EU indføres forbud mod produktion af foie gras.

”Samhandelsreglerne i EU styrer, at et produkt, der er lovligt produceret i ét land, men forbudt at producere i et andet, sagtens kan sælges i det land, hvor produktionen af produktet er forbudt. De regler gør, at det er svært at få bugt med den mishandling af ænder og gæs, som foie gras produktion nu en gang er,” siger Pernille Fraas Johnsen.

Fedtlever er en syg lever

Foie gras er en sygdomstilstand af fedtlever hos gæs og ænder, som fikseres i bure eller holdes fast af personale, der stopper et metalrør 30 centimeter ned i halsen på fuglene. En fed blanding af majs og olie pumpes ned i maven på fuglene ofte ved hjælp af trykluft, og efterlader fuglene i en yderst stresset og mishandlet tilstand.

”Tilstanden fedtlever er et tegn på en ekstrem næringstilførsel hos dyret. Leveren er både kroppens rensningsanlæg, men også et af kroppens fedtdepoter. Og når fuglene får tvunget så meget foder i sig, så vælter balancen i oplagring og udskillelse, hvilket gør at leveren optager en enorm mængde af fedt og kulhydrat til oplagring og dermed vokser ekstremt,” forklarer Søren Kent Pedersen, Dyrlæge hos Dyrenes Beskyttelse.

Dyrenes Beskyttelse vil gerne have forbrugerne på banen og opfordrer til, at man kontakter organisationen, hvis man kender til steder, der serverer eller forhandler foie gras. Herefter tager Dyrenes Beskyttelse kontakt til den pågældende forhandler for at få dem til at tage foie gras af menuen eller fjerne det fra hylderne.

Man kan skrive til: skrivomdyr@dyrenesbeskyttelse.dk