Nyhed, 12. februar 2018

Har du rengjort dine fuglekasser?

Februar måned står i forårsrengøringens tegn – i hvert fald hvad angår fuglekasser.
Forebyg utøj med trådnet i redekassen.

Image of Anna  Dalgaard
Anna Dalgaard ,
Kommunikationsansvarlig for miljø og fødevarer
Del artiklen på:
Fuglekasser forårsrengøring

Fugle tømmer ikke en redekasse, inden de begynder at bygge en ny rede. Reden bliver derimod bygget ovenpå den gamle rede, hvilket kan resultere i pladsmangel samt risiko for parasitter og lopper.

For at holde utøj ude er det derfor vigtigt, at småfuglenes redekasser bliver tømt for gammelt redemateriale, inden ynglesæsonen begynder.

Hvis ikke en redekasse tømmes, kan der komme så mange parasitter i kassen, at det kan gå ud over både ungers og voksnes trivsel og helbred. Især fordi fugle bygger rede ovenpå det gamle redemateriale, der kan findes i kasserne. Det er altså vigtigt at tømme redekasserne her i februar-marts, inden ynglesæsonen rigtig begynder” siger Michael Carlsen, biolog hos Dyrenes Beskyttelse.

TRÅDNET KAN MODVIRKE PARASITTER

Hvis du vil forebygge utøj og parasitter i redekasserne, kan du med fordel montere et trådnet i bunden.

Redekassen bør være bygget sådan, at fuglene bygger reden på et trådnet, der er hævet lidt over redekassens bund, som skråner en smule. Det gør hovedsageligt, at der kommer luft til redens bund, som dermed bliver mere tør og et dårligere levested for parasitterne” forklarer Michael Carlsen.

    EN GOD REDEKASSE HAR:

    • Plads: En redekasse til de mindste fugle bør mindst være 150 cm2 indvendig, da der skal være plads til at 8-12 fugleunger kan vokse i kassen.
    • Materiale: Det bedste materiale til en redekasse er træ, da det bevirker den mest konstante temperatur i kassen.'
    • Højde: Der bør være 20-22 cm fra kassens hul og ned til bunden af kassen. Det giver den bedste sikkerhed for fugleungerne, da f.eks. krager og skader så har svært ved at nå dem.