Flaskekilling

Forberedelse til flaskekillinger: Hvad skal plejefamilierne bruge?

Det er en stor opgave at flaske en moderløs killing op, og derfor forbereder Dyrenes Beskyttelses Internater sig grundigt, inden sæsonen for alvor går i gang. Hver plejefamilie får en kasse, som indeholder alt hvad de har brug for, for at kunne flaske de små killinger op.

Skrevet af:
Fie Bau Madsen

Bittesmå poter, lyserøde snuder og poter famlende frem i blinde. Nyfødte killinger er bedårende, men også hjælpeløse, og det er derfor kritisk når de ikke har deres kattemor til at passe dem. Der kan være mange årsager til at missemor forsvinder, men heldigvis står Dyrenes Beskyttelses internater, og en stor gruppe frivillige danskere klar til at hjælpe.

 

Det kræver dog nogle hjælpemidler, for lige meget hvor ambitiøse plejefamilierne er, så har de ikke varm kattepels at putte killingerne i, eller mælk at give dem. Internaterne pakker derfor kasser, som indeholder alt hvad plejefamilierne har brug for.

Mælkeerstatning, bløde donutsenge og varmepuder

På Nordjyllands Internat er pakkeriet allerede i fuld gang. De store plastikkasser er stillet frem, og internatmedarbejderne er ved at fylde dem med varmepuder, bløde donutsenge og mælkeerstatning.

- Først og fremmest skal der varmepuder og bløde, langhårede donutsenge ned i kasserne. Killingerne kan ikke selv holde sig varme i begyndelsen, og den langhårede seng minder lidt om kattemors pels og derfor giver det en masse tryghed for killingerne. Der kommer også altid ekstra tæpper og håndklæder med, siger Nicoline Kolind, souschef på Nordjyllands Internat.

Det næste som lægges i kasserne, er modermælkserstatning og sutteflasker. Afhængig af hvor små killingerne er skal de have flaske i op til fem uger.

- Der er flasker med i hver pakke med mælkeerstatning, men vi lægger altid nogle ekstra i, da vi bruger virkelig mange, siger Nicoline Kolind.

Når killinger er færdige med at få flaske, starter de med at killingemousse, som er en meget blød type foder. Derefter går de over til tørkost, når de er klar til spise noget hårdere. Der er selvfølgelig også en masse skåle med, som killingerne kan spise af.

Rengøring og legetøj

Mens killingerne er helt små, har de brug for hjælp til at komme af med afføring og holde sig rene. Det kræver en masse bløde skumklude, som kan vaske og give illusionen om at kattemor slikke sine killinger rene. Når killingerne begynder på mousse og tørfoder går de over til en kattebakke, så der er selvfølgelig også sådan en i kassen. 

- Til sidst vil vi gerne give dem en masse legetøj og noget de kan kravle på når de bliver lidt ældre, så der er en hel del legetøj i kasserne. Ved siden af kassen får de også et kradsetræ med en hule, så de virkelig kan lege, gemme sig og nyde livet indtil de er klart til at få nye familier, afslutter Nicoline Kolind.