I februar fik hunden Thor nyt hjem efter at have boet på Dyrenes Beskyttelses internat og pension i Nordjylland

Game of Thrones gør Siberian Husky til misforståede modehunde

Dyreinternater får indleveret markant flere hunde af slædehunderacer. De er blevet populære takket være blandt andet TV-serien Game of Thrones, men de krævende polarhunde bliver desværre ofte opgivet især af unge og uerfarne ejere.

Skrevet af:
Dyrenes Beskyttelse
"Det er et problem, at folk ikke sætter sig ind i, hvor meget den kræver og har af behov. En Siberian Husky er en slædehund, det er ikke en sofahund"
- Lone Jensen, erfaren Siberian Husky-ejer

”Det er fuldstændig forrykt, at folk vælger en hund, fordi den har været med i en serie og ligner en ulv!” siger Lone Jensen, som er rystet over, at de langpelsede slædehunde huskyer og malemutter er blevet prestigeracer, fordi de er så flotte.

”Vi har en køb og smid væk kultur, men det gør man altså ikke med et dyr. Man skal vælge hund med hjertet og efter familiens behov,” siger Lone Jensen, der er en erfaren hundeejer.

Desværre er Thor et eksempel på en hundehype, der er opstået med HBO-serien Game of Thrones, hvor der indgår de såkaldte ’direwolves’ som er store udgaver af nutidens arktiske hunde. Og det har fået fans i hele verden til at anskaffe sig de pelsede slædehunderacer.

”Især Siberian Husky er blevet voldsom populær. Hvalpene har høj nuttethedsfaktor, men de bliver ikke ved med at være små nuttede uldtotter, og det giver problemer, fordi folk ofte ikke kan passe dem. Derfor får vi flere af den type hunde leveret ind på vores internater,” forklarer Jens Jokumsen, der er familiedyrschef i Dyrenes Beskyttelse og bekymret over udviklingen.

Fra 2013 til 2017 er antallet af Siberian Husky indleveret på Dyrenes Beskyttelses internater steget fra 5 hunde årligt til 25. Og allerede i løbet af de første 3 måneder af 2019 har internaterne modtaget 15 hunde af den populære race.

Udfordringen med de umiddelbart sødt udseende slædehunderacer er, at de kræver enormt meget aktivitet og motion sammenlignet med almindelige familiehunde. Da de både er stærke og energiske og opdrættet til at trække tunge slæder eller vogne over mange kilometer, skal de gerne løbe 20 kilometer om dagen. Samtidig har de det bedst i flok, opholder sig helst udenfor pga. den tykke pels og skal aktiveres mentalt for ikke at kede sig.

”Det er en aktiv hund, som har brug for plads og motion. Derfor går det ikke at have racen i en lille lejlighed på 4. sal, for den egner sig ikke til at ligge på sofaen. Det giver hurtigt problemer, hvis hunden bliver understimuleret og frustreret og begynder at gnave i ting og hyle og gø. Og så ønsker mange at komme af med dem, fordi man ikke lige havde tænkt over, hvilken hund man havde anskaffet sig,” siger Jens Jokumsen, som fortæller, at det ikke er ubetinget let og tager tid for internaterne at afsætte de krævende huskyer til kompetente nye ejere.

Siberian Husky er flokdyr og udbryderkonge

Desværre går folk ofte galt i byen med de smukke slædehunderacer, som Siberian Husky hører under, lyder det fra hundeekspert Lene Frahm fra Dyrenes Beskyttelse, som advarer om, at racen ikke egner sig til en førstegangs hundeejer. 

Det skal du vide, før du anskaffer dig en Siberian Husky:

  • Siberian Husky er kendt for at være udbryderkonge nummer 1, og derfor kræver det et højt hegn rundt om hele grunden eller en indhegnet hundegård.
  • Hunden er flot med sin kraftige og lange pels med tyk underuld, som betyder, at den foretrækker at være udenfor og ikke fungerer som sofahund i en lille lejlighed.
  • Siberian Husky er meget venlig og kælen, hvis den bliver trænet og socialiseret med mennesker og andre hunde tidligt. Ellers kan den blive sky, da den har et reserveret sind.
  • Slædehunde er i langt højere grad flokdyr end mange andre hunderacer og trives bedst sammen med flere hunde. Derfor har den også svært ved at være alene hjemme.
  • Det er aktive hunde, som er avlet til at trække og arbejde og derfor har et højt aktivitetsniveau. Derfor har de det bedst med ejere, der kører løb med hundene spændt for vogne, cykler eller slæder.
  • Huskyen har et udpræget jagtinstinkt, så uanset hvor meget den er trænet, så er det en hund, man aldrig må gå tur med uden snor, for når jagtinstinktet tager over, så lystrer den ikke, når man kalder.

Hunde i lømmelalderen

I februar adopterede Lone Jensen den knap fireårige Siberian Husky, Thor, fra Dyrenes Beskyttelses internat i Nordjylland. Flere potentielle hundeejere ville gerne have den smukke slædehund, men fik afslag, fordi polarhunde er krævende at passe. 

”Vi sender ikke huskyer ud herfra til nye ejere med mindre de er meget erfarne med racen eller de har sat sig rigtig godt ind i dens behov,” fortæller Nicoline Kolind, der er souschef hos Nordjyllands Internat og Pension, hvor Thor opholdt sig i 1,5 måned.

”Der er ikke tvivl om, at vi får den slags hunde som Siberian Husky, Alaskan Malemut og Akitaer ind, fordi det er blevet en trend. De er vældig søde som hvalpe og meget tillidsfulde, så jeg kan godt forstå, man hurtigt forelsker sig i de racer, men jeg tror, mange bliver overrasket over, hvor meget fysisk træning, aktivering og stimulering, de har behov for. Det er jo hunde, der trives med hårdt arbejde, og som er bygget til at være med i et slædehundespand,” forklarer Nicoline Kolind, der også hører om problematikken hos sine kolleger på landets andre internater.

De polarhunde, som bliver afleveret på internatet i Nordjylland er typisk omkring 1-2 år og dermed teenagere i lømmelalderen, hvor de ofte bliver for stor en mundfuld for ejerne. Ifølge Nicoline Kolind er de typisk unge mennesker, der har impulskøbt hunde uden stamtavler og dermed ikke fra anerkendte opdrættere.

Krævende race

Lone Jensen har mange års erfaring med Siberian Husky. For 8-10 år siden havde hun flere hunde af den krævende race, som hun dengang kørte konkurrence med. Derfor ved hun alt om, hvad Thor og hans racefæller kræver af motion, aktivitet og opmærksomhed.

”Det er et problem, at folk ikke sætter sig ind i, hvor meget den kræver og har af behov. En Siberian Husky er en slædehund, det er ikke en sofahund. Det er en arbejdsmaskine, der er stærk og udholdende og skal motioneres og aktiveres fysisk og mentalt,” forklarer Lone Jensen, som kærligt kalder Thor for sit lille æsel, fordi han er så stædig og selvstændig.

”Og det er en race, man aldrig helt kan have tillid til,” siger den erfarne hundeejer og understreger, at man aldrig helt kan stole på en husky og derfor skal være indstillet på at hegne sin grund ind og altid skal have sin hund i snor, fordi racens stærke jagtinstinkt gør den upålidelig.

Derfor går hun aldrig tur uden at have ham i snor, for får han færden af en kanin, en hjort eller en hest eller ko, så stikker han af. Hun går lange ture med ham hver dag i skoven og på markerne omkring sit hjem uden for Hirtshals. Og hun sørger for, at han bliver stimuleret ved blandt andet at få sit foder i en aktivitetsbold i stedet for i en skål. Og han får lov at snuse og følge dufte efter harer og andre dyr, når de går tur.

Da hun fik Thor med hjem, var han urolig efter halvanden måned på internat. 

”Den første uge skulle der ske noget hele tiden, og han stod og brummede og prikkede til os. Nu er han ved at lære at falde til ro efter sin aftentur, hvor han tit kommer hen mig, fordi han gerne vil nusses,” siger hun.