kyllingeguide

God smag i munden

Økologiske og fritgående kyllinger er væsentlig dyrere end de industrielle kyllinger. Og det er der en god grund til: De har haft bedre dyrevelfærd.

Skrevet af:
Marie Hougaard

Bedre plads, adgang til det fri og en langsommere vækst er nogle af de tiltag til bedre dyrevelfærd, økologiske og fritgående kyllinger har. En økologisk eller fritgående kylling er dyrere end en industriel, og prisen afspejler, at kyllingen har haft et langt bedre liv end de industrielle familiemedlemmer.

Guide til den gode kylling:

  1. Plads: Indenfor må der være op til 10 økologiske kyllinger pr. m2, mens der må være 13 fritgående pr. m2. De industrielle kyllinger lever indenfor hele deres liv og går 20 sammen pr. m2.
  2. Udeliv: Der er krav om adgang til det fri for både økologiske og fritgående kyllinger. De industrielle kyllinger er indendørs hele livet. En økologisk kylling har krav på 4 m2, mens en kylling anbefalet af Dyrenes Beskyttelse har krav på 2,5 m2 og en fritgående kylling 1 m2.
  3. Vækst: De økologiske og fritgående kyllinger vokser langsommere end de industrielle. De er derfor ældre, når de bliver slagtet. En industriel kylling er omkring 34 dage, når den bliver slagtet, mens en økologisk typisk er mellem 56-81 dage gammel.
  4. Dagslys: Der er krav om dagslys i stalden for de økologiske kyllinger og kyllinger Anbefalet af Dyrenes Beskyttelse. Det er der ikke for de industrielle.
  5. Foder: De økologiske kyllinger spiser for størstedelen økologisk grovfoder. De fritgående må gerne spise konventionelt foder. De industrielle kyllinger spiser udelukkende konventionelt foder.
  • Del artiklen på: