Fire pakker med veganske pølser ligger på bord i solen. Én pølse fra hver pakke er taget ud, så man kan se pølsen ordentligt.

Guide: Plantebaserede grillpølser, du kan spise med god samvittighed om sommeren

Dyrenes Beskyttelse har lavet en guide til plantebaserede pølser, du kan smide på grillen hen over sommeren. Selvom der efterhånden findes flere dyrevenlige alternativer til grillpølsen i de fleste supermarkeder, er der fortsat plads til forbedring både i sortimentets størrelse og kvaliteten deraf.

Skrevet af:
Mathias Damgaard Holst

Ude i det danske land kan man i parcelhuskvarterer og sommerhushaver rundt om efterhånden dufte, at der er godt gang i grillen. For sommeren er over os, og det betyder, at grillsæsonen for alvor er skudt i gang. En tallerken med grillpølser og kold kartoffelsalat er nok ikke ukendt land for mange på en lun sommeraften. Men hvis du nogensinde har overvejet et alternativ til pølserne af kød, så guider Dyrenes Beskyttelse dig her til, hvilke plantebaserede varianter du kan spise med god samvittighed, når sommervejret indbyder til pølser på grillen. 

Guiden tager udgangspunkt i varer, der kan handles i de fleste supermarkeder. Dog kan det på forhånd konkluderes, at plantebaserede pølser ikke er noget, som butikkerne bugner af endnu. Faktisk var der op til flere steder, hvor de plantebaserede varianter ikke kunne findes. Man kan håbe, at producenterne vil fortsætte med at have et fokus på at udvikle nye, gode alternativer, så den plantebaserede pølsejagt vil blive lettere fremadrettet. 

Se videoen: Gode råd og opskrifter til en grønnere grillfest

TEST

I vores guide har vi fundet frem til fire bud på plantebaserede pølser, du kan smide på grillen. Dyrenes Beskyttelse anbefaler dig altid at gå med det økologiske valg, hvis det er en mulighed, når du står ved køleboksen. Men da disse ikke er specielt udbredt, er der også testet ikke-økologiske varianter. 

For at kunne guide dig bedst til, hvilken plantebaseret pølse, du bør smide på grillen, har vi lavet en smagsprøve at de varianter, vi kunne finde. Kriterierne for testen er: udseende, duft, konsistens og smag. 

  1. Naturli’ Sausages - veganske pølser fra frost

(Købt i Kvickly til 37,95,-)

Gullig pose med veganske grillpølser, hvor én af pølserne er taget ud og lagt ovenpå.
Naturli's plantebaserede pølser kan blandt andet handles i Bilka, Meny og på Nemlig.com. Foto: Thomas Schønning

Den første pølse i testen er Naturli’s plantebaserede pølser, som kan købes fra frost. Som del af tilberedning på posen fremgår det, at den skal tilberedes på panden. Men den fik et skud på grillen, og det kan sagtens lade sig gøre – også fra frost. Når pølsen tages ud af posen, gør den ved første øjekast ikke meget væsen af sig. Men efter en vellykket tur på grillen, ser pølsen mere velkendt ud. Dog dufter den ikke som en typisk grillpølse. 

Der er tilføjet noget umami til pølsen, for at få den til at fremstå mere røget efter at have været på grillen. Når man tager en bid af den, så virker den tør og lidt melet i konsistensen. Til trods for konsistensen smager pølsen udmærket. Den smager plantebaseret og ligger et godt stykke fra, hvad man kender fra en god grillpølse. 

 Læs også: Vi skal efterlade en jord med plads til dyrene

 

Pølse ligger på grill og har grillmærker
Sådan ser den plantebaserede pølse ud fra Naturli' efter en tur på grillen. Foto: Thomas Schønning.

 

  1. Rømer Vegan - Plante-Pølser

(Købt i SuperBrugsen til 39,95,-)

Pølse ligger ovenpå pølsepakke på et bord udenfor.
Denne variant er testens eneste økologiske plantebaserede udvalg. Foto: Thomas Schønning.

Nu fik vi nævnt, at der ikke findes mange økologiske varianter derude. Men vi faldt over den her plantebaserede og økologiske pølse, som ved første øjekast i indpakningen ser dejligt krydret ud. Efter en tur på den varme rist begyndte den at sprække, som de fleste nok værdsætter ved en almindelig pølse. Dog lignede den her variant til forveksling brød, de steder, den sprak. 

Det samme gjorde sig gældende i duften. Her fik man fornemmelsen af, at den var lidt gær- eller brødagtig. Da tænderne blev sat i den, havde den et opløftende bid i skindet. Pølsen var dog tør, og smagen lettere syrlig og ikke så spændende, som det krydrede udseende havde givet udtryk for. 

Læs også: Økologien er under pres: Dårligt nyt for dyrevelfærden

 

Plantebaseret pølse på grillen
Den økologiske variant her ligner en krydset pølse, også efter at have været på grillen, men smagen lever ikke helt op til udseendet. Foto: Thomas Schønning.

 

  1. Murats Vegan – Veganske pølser chorizo taste

(Købt i Alma (men kan også findes andre steder) til 45,-)

Stor pølse ligger oven på pakke ude i sollys. Pølsen er let fedtet i noget rødligt stads.
Denne pølse fra Murats Vegan var krydret med chili, hvorfor den var en smule spicy at spise, som den eneste i testen. Foto: Thomas Schønning.

Den næste pølse i guiden er, hvad man kan kalde en ordentlig javertus. Vores store ven fra Murats Vegan lignede efter et par minutter på grillen et stort rustent søm. Denne pølse adskiller sig gevaldigt fra de andre i guiden, da duften er lettere krydret af fennikel og chili. Produktet er uden skind. Og måske derfor krævede det lidt ekstra kræfter, da pølsen skulle skæres over, fordi den var meget hård i betrækket. 

Så snart den ramte tungen blev duften af fennikel og chili omsat til smag. Det var tydeligt at smage, der havde været fokus på at lave en krydret version, og den var da også en smule spicy. Pølsens konsistens kunne dog ikke leve op til den ellers spændende, stærke smag, da den var tør. 

Læs også: Dyrevelfærden er godt på vej... for nogle dyr

 

Stor pølse på grill ligner næsten et rustent søm
Sådan så testens største pølse ud efter grillen. Den fik et meget rustent udtryk i udseendet og var meget bastant i betrækket. Foto: Thomas Schønning.

 

  1. Spir – vegansk pølse baseret på ærteprotein

(Købt i Netto til 26,95,-)

En plantebaseret pølse ligger oven på pakke. I pakken ligger resten af pølser tæt sammen.
Eftersom Spir er Nettos eget plantebaserede mærke, kan denne variant kun købes her. Foto: Thomas Schønning.

Rosinen i pølseenden er Spirs plantebaserede pølse. Indpakningen gjorde ikke meget væsen af sig i forhold til forventninger, men en tur på grillen gjorde underværker for den lille pølse, der er baseret på ærteprotein. Varmen havde fået pølsens ydre til at ligne skindet fra en klassisk grillpølse, og duften, om end den var vag, mindede også lidt om en klassisk sommergriller. 

Konsistensen og smagen blev testens helt store overraskelse. Hvis man er på udkig efter det, der kommer tættest på en klassisk grillpølse, er Spirs plantebaserede produkt guidens bedste bud. Både skind og indhold havde en pølselignende oplevelse i munden. Smagen gjorde ikke så meget væsen af sig, men nærmede sig umamien fra en grillpølse. 

Læs også: Danmark vil styrke EU's dyrevelfærd: "Tiden er inde til ambitiøse reformer"

 

Plantebaseret pølse ligger på grill med sprækket skind.
Spirs plantebaserede pølse opførte sig som en grillpølse lavet af kød, da både skind og indhold lignede den animalske udgave. Foto: Thomas Schønning.

 

KONKLUSION AF TEST

På baggrund af guidens test af de fire plantebaserede pølser, der kunne støves op i supermarkederne, kommer her Dyrenes Beskyttelses vurdering. Overordnet set er konklusionen, at vi endnu er meget langt fra produkter, der, hvis man stadig hælder mest til kødvarianten, kan hamle op med de klassiske grillpølser. 

Der er brug for, at producenterne fortsætter med at udvikle de plantebaserede alternativer, da de nuværende dyrevenlige alternativer er et stykke fra at kunne konkurrere med almindelige pølser – både i smagsoplevelse og i udbuddet i supermarkederne. Dog er stenene lagt med blandt andet disse produkter lagt, og vi er spændte på, hvad fremtiden byder på af plantebaserede pølser. 

Læs også: Gå på sommerfuglesafari: Hvor mange af disse arter kan du finde i din have?

 

VINDER

Vinderen af guidens test er:

Spir – vegansk pølse baseret på ærteprotein (Købt i Netto til 26,95,-)