PTSD

Hunden Thor gav en hjælpende pote

Et liv som soldat i krig fik banket Andy Kruse Bruun Christensen helt i gulvet med PTSD. Men hunden Thor hjalp ham op igen.

Skrevet af:
Marie Hougaard
FOTOS: THOMAS DEGNER 

Det var ikke så meget det, de gjorde. Det var mere det, de ikke gjorde. Det er 1994. Balkan koger over og krigen splitter det tidligere Jugoslavien ad. Serbere, kroater og bosniakker, der boede side om side i et samlet Jugoslavien, bekæmper nu hinanden i en bestialsk krig.

Midt i krigens virvar står Andy Kruse Bruun Christensen. Han bliver kaldt Gammelsmølf af de andre soldater på grund af sine 24 år. Sammen med et hold danske soldater er han udsendt til Kroatien, hvor han bliver vidne til krigen, uden at have mandat til at kunne gribe aktivt ind. Det kommer til at mærke Andy for altid.

Hunden er en kammerat

Det første, man møder hjemme hos Andy, er hans hunde. Den store sorte labradorblanding Thor kommer luntende, mens den hurtige retriever Joe kommer susende ud og hilser. Thor er Andys servicehund og følger med op i stuen, hvor han lægger sig under sofabordet.

"For 1½ års tid siden, ville jag have sagt, at han betyder alt, men det lyder ikke pænt, når man har en kone," siger Andy smilende og fortsætter:

"Han betyder virkelig meget for mig og er en rigtig god kammerat."

Andy har tidligere haft hund og fik Thor i 2012.

"Det startede med, at jeg gerne ville have noget selskab," fortæller Andy.

"I begyndelsen var det næsten en trøst."

Andy fandt en kennel med gadekryds og valgte den sorte hund med de brune øjne.

Hvor går man hen, når man går ned

Den første udsending som soldat er næsten et tilfælde. Andy er inde og aftjene sin værnepligt og det skulle ikke blive til mere end det, for han er blevet uddannet rustfast klejnsmed. Men da de spørger, om nogle af de værnepligtige kan tænke sig at blive udsendt, springer Andy til:

"Vi havde i mange år haft folk på Cypern, jeg var i starten af 20’erne og det gik derudaf, så jeg tænkte, at det kunne være sjovt at prøve," husker Andy.

Andy bliver som det første sendt til Kroatien. Efterfølgende kommer han også en tur til Bosnien og senere til Afghanistan. Krigsminderne lagrer sig i Andy, der tilbage i Danmark ignorer faresignalerne og i stedet for kaster al sin energi på arbejde, overarbejde og fest. Lige indtil hans kone siger stop. Andy holder op med at arbejde og begynder i stedet for kampen med PTSD.

PTSD

post traumatisk belastningsreaktion er en psykisk tilstand, man kan risikere at udvikle, hvis man har været udsat for katastrofale hændelser som store ulykker, naturkatastrofer, krig eller overfald. Man får ofte mareridt og flash backs, hvor man gang på gang genoplever det, man har været udsat for, hvilket medfører svær angst. Man kan have tendens til at fare sammen, blive irritabel, have koncentrationsbesvær og søvnproblemer. Kilde: Netpsykiater.dk og Poul Videbech

Ministeriet for By, Bolig og Landdistrikter foretog i 2012 en ændring i bekendtgørelsen om drift af almene boliger § 127 stk. 1, så den nu sidestiller fysiske og psykiske handicappede. Det betyder, at man har ret til at holde servicehund i almene boliger, selvom hunde ikke er tilladt efter husordenen.

Almindeligvis må man ikke tage et dyr med på restaurant eller i et supermarked. Fødevarestyrelsen oplyser i henhold til Hygiejnebekendtgørelsen, at en restaurant eller fødevarebutik kan sige ja til, at folk må tage en servicehund med indenfor, hvis den ikke kontaminerer fødevarerne.

Hunden hjalp Andy ud

I omkring halvandet år er Andy helt nede og hans alarmberedskab oppe. Hans PTSD gør, at han ikke kan købe ind, gå ture i byen eller være, hvor der er mange mennesker. Hvis Andy går på gaden og der er nogen, der råber, tænker han, at det er en trussel. Hvis en bil gasser op, tænker han straks, at der er en, der vil køre ham med. PTSD’en styrer ham. Men så får han Thor. Thor gør, at Andy kommer mere ud og langsomt får flyttet sine grænser.

"Jeg har bevæget mig og jeg er ikke i tvivl om, at det er min servicehund, der er en stor del af det."

Andy træner med Thor og får ham certificeret som servicehund. Det betyder, at han kan tage Thor med ind i supermarkedet, på cafeen og i biografen. Et af de steder, hvor Andy føler sig mest presset, er i supermarkedet.

"Når jeg har min hund med, kan jeg altid vende mig mod ham og få en mental pause," siger Andy.

Andy forklarer, at Thor fungerer som en slags lynafleder. Han reagerer udadtil med sin PTSD, men når han har Thor med, kan han vende sig mod hunden og snakke med ham.

En biografhund

Krigsveteranen Andy udfordrer stadig sig selv. Det kan fx være at gå et smut forbi gågaden efter det planlagte indkøb.

"Når jeg udfordrer mig selv, er det en rigtig god hjælp, at jeg har hunden med, fordi jeg hver eneste gang kan vende mig mod hunden og få afledt min opmærksomhed og nusse ham bag øret. Det bliver han glad af og det gør mig glad. Det er faktisk såre simpelt," forklarer Andy.

I dag tager Andy gerne Thor med de fleste steder. Han kommer med til familiefødselsdage og har også været med en tur i biografen. Og Andy er sikker på, at servicehunden Thor har en stor del af æren for, at han igen er kommet på fode.

"Jeg tror ikke, det er for meget sagt, at det er min servicehund, der er skyld i, at jeg har rejst mig igen. Jeg ville måske have rejst mig uanset, men ingen tvivl om, at det ville have taget meget længere tid," siger Andy.

Andy er i dag førtidspensioneret krigsveteran på grund af sin PTSD.