Dyrenes Beskyttelses efterforsker
Foto: Thomas Degner

Hundenes Sherlock Holmes

Dyrenes Beskyttelse har en efterforskningsafdeling, som arbejder for at komme ulovlig og uansvarlig hundehandel til livs. På nuværende tidspunkt politianmelder afdelingen en sag om ugen, og ambitionen er at fortsætte med det, så længe der er behov for det.

Skrevet af:
Fie Bau Madsen
Vores arbejde gør det muligt at anmelde og bremse flere bagmænd, end politiet ville kunne alene. Jeg har anmeldt cirka en sag om ugen, siden jeg startede i januar, og den kadence satser jeg på at holde
- Henrik, efterforsker hos Dyrenes Beskyttelse

For de fleste mennesker er det en lykkelig situation at udvide familien med en hundehvalp. Det lille nye familiemedlem bringer masser af glæde og sjov med sig, men det, der ofte starter lykkeligt, kan hurtigt tage en ulykkelig vending, hvis hvalpen viser sig at være syg. Risikoen for sygdom blandt importerede hvalpe er høj, da de ofte ikke får den dyrelægebehandling og den tid med moren, som de har brug for.

Der er ingen tal på, hvor mange hvalpe der avles eller importeres ulovligt til Danmark hvert år, men alene gennem Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral 1812 kom der i 2022 200 henvendelser fra mennesker, som enten havde købt en syg hvalp, eller som havde set salgsannoncer, som så mistænkelige ud.

Siden 2019 har Dyrenes Beskyttelses efterforskningsafdeling undersøgt annoncer og henvendelser fra 1812 om mistænkeligt salg af hundehvalpe. Med årene er afdelingen vokset, og den tæller nu fem personer, som omfatter både ansatte og frivillige.

– Vores arbejde gør det muligt at anmelde og bremse flere bagmænd, end politiet ville kunne alene. Jeg har anmeldt cirka en sag om ugen, siden jeg startede i januar, og den kadence satser jeg på at holde, siger Henrik, som er en af de fem efterforskere.

37 år ved politiet

Henrik er pensioneret politibetjent og har arbejdet 37 år hos Københavns Politi, hvor han har været med til at opklare mange forskellige sager som efterforsker. Han har blandt andet arbejdet 10 år i drabsafdelingen. Efter at han gik på pension i november 2022, startede han hos Dyrenes Beskyttelse. – Jeg har altid haft dyr i mit liv, og jeg havde stadig lyst til at hjælpe andre, ligesom jeg gjorde hos politiet. Derfor var jeg ikke i tvivl, da jeg så, at Dyrenes Beskyttelse søgte en efterforsker 15 timer om ugen, siger Henrik.

Henrik startede som efterforsker i januar 2023. Han fortæller, at jobbet er meget meningsfuldt, og at der er rigeligt med sager at undersøge. Efterforskningsafdelingen tæller foruden Henrik fire andre kolleger, som hjælper ham med at undersøge alle de sager, der kommer ind hver eneste uge.

unden her stammer fra  en af danmarkshistoriens  største hundesager, den  såkaldte Randers-sag,  hvor Dyrenes Beskyttelse  sammen med Østjyllands  Politi afhentede 45 hunde på  en ejendom i Gjerlev. Ud over  de 45 hunde fandt man også  mindst 16 døde hunde. Foto: Dyrenes Beskyttelse
Hunden her stammer fra en af danmarkshistoriens største hundesager, den såkaldte Randers-sag, hvor Dyrenes Beskyttelse sammen med Østjyllands Politi afhentede 45 hunde på en ejendom i Gjerlev. Ud over de 45 hunde fandt man også mindst 16 døde hunde.Foto: Dyrenes Beskyttelse

En støtte til politiets arbejde

Når en sag skal efterforskes, bliver der typisk ringet til Vagtcentralen 1812. Ofte er det privatpersoner, der ser en annonce på enten Den Blå Avis eller Gul og Gratis, som de ikke finder troværdig.

– Det, der typisk får folk til at ringe, er, hvis hvalpene kan leveres rundtomkring i Danmark, eller hvis de, der sælger hvalpene, ikke er dem, der har avlet dem. Herefter tjekker jeg typisk, om telefonnummeret er et, der tidligere har haft annoncer, og hvis vi har flere forskellige annoncer med samme nummer, så undersøger vi det nærmere, siger Henrik.

I Danmark må en privatperson kun have to kuld hvalpe om året, ligegyldigt hvor mange hunde vedkommende har. Hvis der er flere kuld end to, skal ejeren registreres hos Fødevarestyrelsen som opdrætter. Hvis de samme personer har flere end to kuld, laver Henrik en politianmeldelse med alt det indsamlede bevismateriale.

Det er dog ikke muligt at anmelde en sag uden de mennesker, som har henvendt sig til 1812 i første omgang.

– Vi er meget afhængige af de mennesker, som kontakter os, da de er vores vidner i denne type sager. Ofte er folk enormt dedikerede og har både billeder og screenshots af annoncer, og det er en stor hjælp. Disse mennesker er grundlaget for den videre efterforskning, siger Henrik.

Dyrenes Beskyttelses efterforskningsafdeling håndterer rigtig mange af denne type sager for politiet. Politiet tager altid de politianmeldelser, som Dyrenes Beskyttelse indgiver, meget alvorligt, fordi de ved, at der er lavet et grundigt og seriøst forarbejde.

Færre sager med mange hunde

I 2017 kom der 74 sager gennem Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral med flere end 10 hunde på én gang. I år er det kun sket 39 gange.

Selv om udviklingen overordnet er positiv, er det ikke ensbetydende med, at problemet med hvalpefabrikker er forsvundet. Mange er i stedet flyttet til Østeuropa, hvorfra hundene transporteres til Danmark. Et stigende antal danskere køber således hunde importeret fra udlandet, og en tredjedel af nye hundeejere har ikke fysisk set hvalpens mor. Ofte er der tale om ulovlig import, og det er en bekymrende udvikling.

Dyrenes Beskyttelse fortsætter derfor arbejdet med at efterforske og identificere hvalpefabrikker og opsamlingssteder for illegalt importerede hunde. Dyrenes Beskyttelses efterforsker har et tæt samarbejde med politi og Fødevarestyrelsen og får hjælp fra flere frivillige efterforskere.

Foto: Cathrine Cocks
Foto: Cathrine Cocks

Guide til køb af hundehvalp

Dyrenes Beskyttelse har lavet en række gode råd til køb af hundehvalp. Hvis du vil sikre dig mod ulovlig og uansvarlig hundehandel, er det vigtigt:

• At hvalpen skal være otte uger, før den må sælges. Det er et lovkrav i Danmark.

• At hvalpen er registreret i Dansk Hunderegister. Det er et lovkrav, at den er registreret, inden den er otte uger.

• At den er blevet vaccineret og sundhedsundersøgt af en autoriseret dyrlæge.

• At du har set hvalpens mor og hvalpen sammen med hende.

• At du har set, hvor hvalpen er vokset op, så du har et indtryk af forholdene og den opdrætter, som sælger hvalpen. Aflæg gerne flere besøg.

• At hunden er vant til og tryg ved mennesker. Er den sky og bange for mennesker, kan det tyde på, at den er opvokset isoleret og med et minimum af menneskekontakt.

• Køb aldrig en hvalp hos en opdrætter, hvis du er i tvivl. Du risikerer at støtte dårlige opdrættere ved at købe en hvalp hos dem.

• Kontakt politiet på 114 eller Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral på 1812, hvis du ser noget mistænkeligt.