Hvid kanin

Hvad siger min kanin?

Selvom kaniner ikke siger noget, så har de alligevel et nuanceret sprog, og kan fortælle dig en masse ting – du skal bare lære at forstå dem og lytte godt efter.

Skrevet af:
Stine Fredberg

Kaniner er byttedyr, og det påvirker i høj grad kaninens sprog, da den skal være på konstant vagt overfor farer. Selvom kælekaniner ikke stilles overfor farer svarende til kaniner i den frie natur, så er kælekaniner alligevel meget opmærksomme på omgivelserne og mulige farer. Byttedyrsadfærden har den betydning, at man som kaninejer skal være ekstra opmærksom for at forstå sin kanin, da kaninen ofte vil forsøge at skjule sine følelser.

Hop og flop er tegn på glæde

Ser man en kanin løbe og hoppe rundt, er den typisk glad og tilfreds. Nogle gange vil kaninen ligefrem twiste og sparke benene ud til siden i et spring, dette kaldes en ”binky”, og er en af de mere ekspressive måder, kaninen kan vise, at den er tryg og sikker i hjemmet.

Et andet kendetegn på glæde og tilfredshed hos kaninen er, når den smider sig på siden eller ryggen for at udstråle maksimal afslapning. Dette kaldes et flop, og kan være ekstra dramatisk, hvis kaninen ligefrem ruller hele vejen rundt, men også denne handling er et tegn på tilfredshed. På mindre dramatisk vis kan en kanin ligeledes vise sin tilfredshed ved at klaprer stille med tænderne.

Kort opsummering

En glad kanin 

  • Hopper og løber rundt
  • Laver binkies
  • Flopper til side/ryg
  • Klaprer stille med tænderne 

En sur/utilfreds kanin

  • Stamper
  • Knurre

En kanin i smerte

  • Skærer tænder
  • Sidder/ligger sammenklemt 
  • Stivhed i bagpartiet
  • Skriger
  • Små adfærdsændringer

Når kaninen stamper er der fare på færde

Ofte bliver kaniner portrætteret stampende, men faktisk er det en handling, som for kaniner i naturen betyder, at der er fare på færde. Kaniner stamper for at gøre andre kaniner opmærksomme på den eventuelle fare, og netop derfor skal man som kaninejer reagere, hvis ens kanin stamper, da det kan være et tegn på utilfredshed. Også knurren kan være tegn på, at en kanin er sur, og man bør derfor stoppe sin handling eller gå væk fra kaninen, hvis den knurrer.

En enlig kanin skal være mere på vagt end kaniner, der lever flere sammen, fordi kaniner, der lever sammen, har flere øjne og øre til at holde øje med farer. Det betyder, at en enlig kanin vil være mere stresset end kaniner, der lever sammen.

Et skrig af smerte

Hvis kaninen begynder at skære tænder, skal man handle, da det kan være tegn på at kaninen er i smerte, og man bør derfor få tjekket kaninen hos en dyrlæge. Ligeledes kan kaninens holdning også dække over smerte, hvis kaninen sidder eller ligger sammenklemt, bør man derfor reagere hurtigt.

Det kan også være at kaninen ser mere stiv ud i bagpartiet, og måske den ikke hopper op på højere steder mere. Det skal undersøges, da det kan være tegn på gigt.

Selvom kaninen sjældent siger lyde, kan den i tilfælde af ekstrem smerte skrige. Oplever man, at kaninen skriger, bør man derfor reagere med det samme og få kaninen undersøgt hos en dyrlæge akut.

Alle kaniner er ikke ens, og derfor er det vigtigt, at man lærer sin egen kanin at kende. Nogle kaniner vil udtrykke sig selv mere tydeligt end andre, derfor skal man også være opmærksom på helt små adfærdsændringer, der kan være tegn på sundhedsproblemer hos kaniner. Man skal være opmærksom på, hvordan kaninen bevæger sig, om kaninen holder sit normale aktivitetsniveau, og om kaninen bevæger sig, som den plejer.

Man skal også holde øje med en kanins afføring, der skal bestå af store, "gyldne" pøller, hvor man kan se rester af hø. Pøllerne må ikke være små, meget mørke eller slet ikke til stede.

Oplever man ændring i appetit, aktivitetsniveau eller lignende, så bør man tage kaninen til dyrlæge og få foretaget et sundhedstjek. Kaniner kan jo ikke sige til, hvis de har slået sig, har fået en infektion eller fejler noget andet. Dyrenes Beskyttelse anbefaler, at kaniner mindst en gang om året kommer til dyrlæge, får foretaget et sundhedstjek og bliver vaccineret.

Besøg Kaninklinikkens hjemmeside for mere information om kaniner og kaninpleje her