Hvalpe Nordjylland

Hvor køber danskerne deres hund?

De fleste hundehvalpe, som danskerne anskaffer sig, købes i private hjem eller hos avlere. Men de seneste år er der en stigende import af hvalpe fra udlandet. I 2021 var mindst 7% af de hunde, som blev købt, importeret, men det reelle tal er formentlig højere.

Skrevet af:
Fie Bau Madsen

I Dansk Hunderegister er det muligt at hente oplysninger om hundes navn, køn, race, farve, fødselsdag og registreringsdato, samt hvem der ejer hunden. Der findes derimod ikke noget register, der kan fortælle, hvor de danske hunde oprindeligt stammer fra, hvorvidt de er født i Danmark, er importerede, eller om de kommer fra et stueopdræt eller en avler.

En gruppe forskere fra Københavns og Århus Universitet er gået sammen og har gennem forskellige kilder dannet et overblik over, hvor de danske hunde kommer fra. Ud fra dette gives der et bud på den aktuelle hundeimport i Danmark, samt hvad udviklingstendenserne er.

Hvor kommer hundene fra?  

Set over en periode på omkring 10 år viste følgende sig om danske hunde: at over 90% er købt i private hjem eller hos avlere, hvorimod kun 3% kommer fra et internat. Selvom hundene købes i danske hjem, er det dog ikke en garanti for, at de også er avlet der, da ulovligt importerede hunde i nogle tilfælde også videresælges gennem private hjem.

 Derudover er kontakten til sælgerne i over 50% af tilfældene etableret via hjemmesider og sociale medier.

- Det er ikke overraskende, at procentdelen af hunde fra internat er så lille, da vi på vores internater sidste år fandt hjem til 409 hunde i forhold til, at der blev registreret 80.000 nye hunde i Danmark, fortæller Yvonne Johansen, dyreværnchef i Dyrenes Beskyttelse.

Alligevel er det bekymrende, at der ifølge undersøgelsen var 30% af køberne, der ikke fysisk havde set moderen til deres hund. Det er utrolig vigtigt at møde hvalpens mor for at få en ide om velfærden og den generelle trivsel.  

- Vi anbefaler altid at se hvalpens mor i dens hjem, da det giver det bedste indtryk af velfærden blandt hundene, eller mangel på samme, og så øger det sandsynligheden for, at hvalpen rent faktisk er avlet i Danmark. At købe hvalpe på parkeringspladser, rastepladser og andre suspekte steder skal få en alarmklokke til at ringe hos køberne, forklarer Yvonne Johansen.

Endelig viste undersøgelsen, at 5% af hundene, ifølge ejernes viden, er importeret fra udlandet.

Manglende regler for salg af hunde online

Set over perioden 2018-2021 er der et nogenlunde konstant annoncemarked. Der skete dog et markant fald i antal annoncer i 2020 samtidig med, at der blev lukket ned for samfundsaktiviteterne i marts måned i forbindelse med COVID-19. En del af forklaringen herpå kan være, at størstedelen af de annoncerede hunde kommer fra udlandet, og at det ikke var muligt at importere dem, da grænserne blev lukket i den periode.

Alligevel ses der en stigende import af hvalpe, som i 2021 omfattede mindst 7% af de hvalpe, som blev registreret i Dansk Hunderegister. Tallet er dog formodentlig væsentligt højere, da ikke alle er klar over, at deres nye hvalp er hentet hjem fra udlandet.

- Vi ser desværre, at de importerede hvalpe ofte lider af flere sygdomme og mentale udfordringer, end hvalpe der er opdrættet i Danmark. Det er derfor vigtigt at være kritisk, når man anskaffer sig en hvalp, og det er blandt andet muligt at indhente viden på www.tjekhvalpen.dk, www.klartilhund.dk og på www.hundesmiley.dk. Derudover vil regler for salg af hunde på internettet hjælpe betydeligt, men på nuværende tidspunkt er der ingen lovgivning for salg af hundehvalpe via internetsider, afslutter Yvonne Johansen.

Til trods for stigningen af importerede hvalpe, så avles langt størstedelen af danske hvalpe stadig fra private hjem eller avlere.