Raske svaner på isen

Hvordan overlever svaner i frostvejr?

Hvert år modtager Dyrenes Beskyttelse mange henvendelser fra borgere der er bekymrede for svanerne når frosten sætter ind. Svaner er dog stærke dyr og i de fleste tilfælde kan de godt klare sig udenfor, også i frostvejr.

Skrevet af:
Fie Bau Madsen

Hvert år modtager Dyrenes Beskyttelse mange henvendelser fra borgere, der er bekymrede for, at svanerne er frosset fast på isen. Dog har de første par måneder af 2021 vist sig at være ekstra udfordrende, da den hårde frost har fået søer og kystlinjerne til at fryse meget til.

Mange svaner ligger derfor helt stille på isen.  

- Hvis man ser en enlig svane sidde helt stille på isen en vinterdag, så er det vigtigste faktisk, at man ikke forstyrrer den. Fuglen er højst sandsynligt i gang med at spare på energien, indtil vejret bliver mildere og den får bedre adgang til maden under isen,” siger Michael Carlsen, biolog hos Dyrenes Beskyttelse.

Naturlig svaneadfærd, når der er is på vandet

Der vil ofte ikke være grund til bekymring, da isen er det oplagte uforstyrrede sted for svanerne at spare på kræfterne. Så længe isen er frosset til og der er ”låg på madkammeret” vil svanerne ligger stille så meget som muligt.

En rask, voksen svane kan ligge oven på isen i op til 1,5 måned uden vand og mad, da den sparer energi ved at ligge stille indtil maden igen, er tilgængelig. Når der kastet brød eller andet ud til svanerne, vil de ofte ikke være interesseret i brødet. Dette skyldes, at det kan kræve mere energi af svanen at bevæge sig over til brødet og dernæst fordøje det, end hvis den forholdt sig i ro.

- I løbet af efteråret vil en svane sikre sig en god fedtreserve, som den stille og roligt kan tære af hen over vinteren. En svane kan godt tåle at tabe en del af sin kropsvægt, men det er vigtigt at den ikke forstyrres af mennesker, da det kan resultere i et for stort vægttab, fortæller biolog Michael Carlsen hos Dyrenes Beskyttelse.

Raske svaner fryser ikke fast

Det er vigtigt at pointere, at en rask svane ikke fryser fast. Såfremt dens brystfjer måtte sidde fast i isen, vil en rask svane være i stand til at trække sig fri og muligvis efterlade brystfjer i isen. Det kan se voldsomt ud, når svanen trækker sig fri, men den kan godt undvære de efterladte fjer.

Når der er is på vandet, kan man nogle gange få øje på svaner, som skubber sig på bugen hen over isen og muligvis tilter en smule. Dette kan ved første øjekast ligne unaturlig adfærd, men dette er sjældent tilfældet. Svanen har blot svært ved at gå på den glatte is. Hvis man er tæt nok på svanen, vil man bag den kunne se halvcirklede spor bag svanen som resultat af, at den skubber sig fremad hen over isen.

Sådan ser man, om svanen er rask når den ligger på isen

  • Hovedet holdes rejst eller ligger på bagkroppen under vingerne
  • Vingerne holdes langs med kroppen
  • Fjerdragt ser velplejet ud
  • Ingen afføring under svanen, men kan dog ligge spredt bagved
  • Skrabespor på isen bag ved svanen
  • Synlige fødder

Læs mere om syge svaner her.