sand banner koral emblem

I Rwanda er plastikposer forbudt

Verden har et kæmpe problem med plastik, og forskere frygter, at der i 2050 vil være mere plast end fisk i havene. I så forskellige lande som Frankrig, Rwanda og Indien er der indført forbud mod plastik i forskellige former, og det har blandt andet resulteret i udviklingen af en spiselig pose.

Skrevet af:
Lars Madsen

I Stillehavet flyder en ø af plastikaffald, der er to gange større end Australien. Nogle steder når affaldet ned i 60 meters dybde. I alt flyder der i alle verdens have mere end fem trillioner stykker plastik, der tilsammen vejer knap 269.000 tons.

Forskere frygter, at der i 2050 vil være mere plast end fisk i havene, og det har store konsekvenser for dyrelivet. Albatrosser kommer til at fodre deres unger med plastikaffald, der bliver forvekslet med mad. Havskildpadder spiser plastikposer, fordi de kan ligne vandmænd, og små stykker plastik kan ødelægge dyrs mave- og tarmsystem. I alle tilfælde med en langsom og smertefuld død til følge.

I Danmark er vi blevet bedre til at sortere og genanvende vores affald, viser Miljøstyrelsens seneste affaldsstatistik fra 2016. I planen Danmark Uden Affald fra 2013 blev der sat et mål om at nå op på 50 pct. i 2022. Ifølge affaldsstatistikken genanvender vi nu 31 pct. af vores husholdningsaffald.

Spis din pose

Men flere steder er man gået skridtet videre. I Rwanda er plastikposer simpelthen forbudt, og det har de været siden 2008.

I Indien er der i byer og delstater over hele landet helt eller delvist forbud mod plastik, blandt andet i hovedstaden New Delhi. Ifølge det indiske miljøministerium bliver der genereret 15.000 ton plastikaffald i Indien hver dag. 9.000 ton bliver indsamlet og genbrugt.

I begge lande har forbudet medført lavpraktiske udfordringer i folks dagligdag. For stofposer er dyre, og det kræver sin mand eller kvinde at slæbe større mængder varer hjem fra markedet i hænderne.

Det fik den 25-årige inder, Ashwath Hegde, til at opfinde en 100 pct. organisk pose - som dyr og mennesker rent faktisk kan spise uden problemer. Hans poser ligner plastikposer, men er lavet af blandt andet kartofler, majs og bananer. Hvis du lægger en pose i et glas vand, vil den opløses i løbet af en dag. Er vandet kogende, tager det 15 sekunder. Og i naturen nedbrydes en pose på blot 180 dage.

Læs mere om EnviGreens miljøvenlige poser (på engelsk)