Løgismosekyllinger

I skovens dybe stille ro

Masser af frihed, adgang til skygge under træerne og frisk luft under vingerne. Sådan kan landmændene Isabelle og Alain Drouillard bedst lide at have deres kyllinger.

Skrevet af:
Marie Hougaard

”At leve er ikke nok. Solskin, frihed og en lille blomst, må man have”, sådan skrev H.C. Andersen i sin fortælling Sommerfuglen fra 1862. Og lige præcis solskin, frihed og en lille blomst har de nøgenhalsede frilandskyllinger, der er opdrættet i fuld frihed hos Isabelle og Alain Drouillard, adgang til.

Deres 6.300 kyllinger går nemlig frit på deres grund i det sydvestlige Frankrig en times kørsel syd for Bordeaux. Under de lave træer har de fleste af kyllingerne søgt ly, og de går roligt og pikker i jorden. En hane galer, og en kylling ligger under en busk og slapper af.

– Man må for det første elske dyr. Og vi elsker dyr og har dyr overalt. Vi er fan af naturen og af dyr, siger Alain Drouillard.

Og Isabelle Drouillard tilføjer: 
– Der er ingen barrierer, de kan gå, hvorhen de vil, de kan ikke være mere frie. Vi lukker dem ind om natten, ligesom hunden, og sørger for de har mad. Hele dagen kan de lave, hvad de vil.

De kyllinger, Isabelle og Alain Drouillard opdrætter, bliver lukket ud tidligt om morgenen. Hele dagen går de på seks hektar land, hvor de kan rulle sig i sandet, finde ly under træerne og hakke i jorden. Om aftenen bliver de lukket ind i et af de flytbare huse, hvor de
sover i ly for ræven om natten. 

_DSC2631.jpg

 

Kyllinger i det fri

• Kyllingerne fra Løgismose er mærket med Dyrenes Beskyttelses mærke
• Kyllingerne bliver minimum 84 dage gamle, inden de bliver slagtet godt 2 kg tunge. I den industrielle produktion er kyllingerne 34 dage om at opnå ca. samme slagtevægt
• Der er minimum 4 m2 pr. kylling udenfor. Det er de samme krav som økologiske kyllinger i Danmark
• Om natten er de indenfor, hvor de er 17,5 kyllinger pr. m2. I Danmark er fritgående kyllinger 13 kyllinger pr. m2
• Kyllingerne kommer ud i det fri, senest når de er 42 dage
• Kyllingerne får 100 % vegetabilsk foder, hovedsageligt lokalt produceret korn, der er så godt som GMO-frit
• Kan købes i Netto over hele landet

Et naturligt liv

Området i det sydvestlige Frankrig var tidligere en stor sump, indtil Napoleon d. 3. besluttede at plante en gigantisk skov. Idéen var, at træerne kunne suge vandet op og omdanne området. I dag er området Frankrigs største skov, hvor mange kyllinger går frit. Kyllingerne, som er af racen 'nøgenhals', er mærket med "Anbefalet af Dyrenes Beskyttelse" og bliver importeret af Løgismose. De bliver minimum 84 dage gamle, og i den tid skal de have det så godt som muligt, mener Alain Drouillard:

– Vi lever i 80-90 år og forsøger at leve så godt som muligt. Når kyllingerne lever tre måneder, skal de have det bedst mulige liv. Det er derfor, vi har et godt produkt. De løber overalt. De vil hellere gå udenfor i små grupper end være låst inde hele dagen uden at se dagslys.

Isabelle og Alain Drouillard insisterer på at gøre tingene selv uden hjælp fra computerstyrede systemer. De åbner derfor selv for kyllingerne hver morgen, sørger for, at vandautomaten er i den rette højde og lukker ned for persiennerne, hvis der er for varmt inde i husene.

– Vi kan godt lide at spise godt kød, men det er ikke det samme, hvis det er blevet til ved hjælp af maskiner og automatiserede systemer. Det er ikke umagen værd, hvis man vil lave kød, der ifølge vores optik ikke er bedre at spise end resten, siger Isabelle Drouillard.

Ved at gøre tingene i hånden kommer landmændene automatisk forbi kyllingerne flere gange dagligt. De mener, at man skal være til stede ved sine dyr, og de tjekker derfor kyllingerne fire-fem gange om dagen. De gik i gang med at have kyllinger for tre år siden, og arbejdet med kyllingerne skal parret nå udover deres job. De arbejder begge to ved siden af på hver deres deltidsarbejde for at få det til at hænge sammen.

Forårssolen skinner allerede i det sydlige Frankrig, og kyllingerne går i ly for rovfugle under træer og buske. Der bliver set efter dem, men ellers får de lov til at passe sig selv:

– Man har naturligt en afstand til kyllingerne. Distancen mellem opdrætter og kylling er naturlig, for man kan ikke knytte sig til 6.000 dyr, og de skal ikke være domesticerede. De bliver ved med at være vilde, siger Isabelle Drouillard.