Hjælp til ukrainske flygtninge med kæledyr
Foto: Scanpix / Attila Husejnow

Krigens dyr: Seneste nyt fra Fødevarestyrelsen

Få den seneste information fra Fødevarestyrelsen omkring forholdene for de ukrainske flygtninge, der kommer til Danmark med deres kæledyr.

Skrevet af:
Claus Nielsen Lyckhage

Tirsdag d. 8. marts deltog Dyrenes Beskyttelse i et møde med Fødevarestyrelsen og en række andre dyreværnsorganisationer. På programmet var situationen for de ukrainske flygtninge, der kommer til Danmark med deres kæledyr. Der er nogle ting, der nu er kommet svar på, men der er stadig meget, der skal afklares. Fødevarestyrelsen er i fuld gang med det arbejde, og Dyrenes Beskyttelse har tilkendegivet, at vi står klar til at hjælpe til.

Sørg for at registrere dyr ved ankomst

Det absolut vigtigste lige nu er, at dem der kommer til Danmark med kæledyr, registrerer sig via Fødevarestyrelsens hjemmeside (English version). Her kan man læse meget mere om, hvordan man skal forholde sig, hvis der ankommer dyr fra Ukraine. De arbejder på at få en version af registrerings-blanketten klar, som virker på mobiltelefoner.

Status på situationen herhjemme d. 8. marts var, at Fødevarestyrelsen har modtaget meget få registreringer af flygtninge, der er ankommet med kæledyr. Dette ventes at stige meget de kommende dage, uger, måneder, men det er svært at spå om, hvor stort omfanget bliver. Det estimeres, at Polen modtager i omegnen af 1.000 dyr om dagen fra Ukraine. Kun omkring halvdelen af dem bliver mærket og vaccineret i Polen. Mange af kæledyrene rejser videre til andre EU-lande, hvor de forventes at skulle sundhedstjekkes, vaccineres, mærkes og registreres.

Dyrene har brug for dig

Hvis du gerne vil kontaktes, såfremt vi får brug for hjælp og støtte til de ukrainske dyr, kan du skrive dig op til vores nyhedsbrev her.

Tilmeld nyhedsbrevet

Fødevarestyrelsens dyrlæge lægger en plan for det enkelte dyr

Når dyret er registreret i Danmark, vil man få besøg af en af Fødevarestyrelsens dyrlæger.

OBS! Det er vigtigt, at praktiserende læger ikke selv starter behandling og vaccination af ukrainske dyr, men i stedet retter henvendelse til Fødevarestyrelsen!

Fødevarestyrelsens dyrlæge lægger en plan for det enkelte dyr. Hvis dyret har al sin dokumentation i orden, vil det formentlig kategoriseres som minimal risiko.

Hvis der mangler dokumentation, kan det være, at dyret skal have nogle vacciner og i karantæne. Det er endnu ikke afklaret, hvordan karantæneforholdene bliver. Vi håber meget på, at det bliver muligt med hjemme-karantæne, så dyret kan blive hos sin familie.

Det er kun kæledyr, der rejser med deres ejer, der kan undtages de sædvanlige regler for dokumentation ved indrejse i Danmark. Alle andre dyr klassificeres som kommerciel import af dyr, og vil derfor være omfattet af de sædvanlige krav om dokumentation. Importerede dyr, der ikke har dokumentation, og som ikke er på Fødevarestyrelsens liste (English version) over godkendte kæledyr, eller som ikke har en ejer, kan risikere at skulle returneres eller aflives. 

Bekymrede for sygdomsudbrud

Man er fra myndighedernes side meget bekymrede for det scenarie, at der kommer dyr her til landet, som kan smitte dyr og mennesker herhjemme  med sygdomme – specielt rabies.

Ukraine er et høj-risiko land for rabies, og både hunde og katte kan give rabies-smitte videre til mennesker og andre dyr. Rabies har lang inkubationstid, hvilket betyder, at en tilsyneladende rask hund eller kat kan komme hertil og alligevel være smittet.

Det sidste, man ønsker, er smitte, som kan gøre mennesker syge eller medføre, at dyr må aflives. Derfor gør man et ekstra stort arbejde for at sikre, at dyrene bliver undersøgt og får de fornødne vacciner, når de ankommer her til landet.

Det er endnu ikke afklaret, hvordan man forholder sig, hvis en hund af en race, der er på den danske forbudsliste, kommer hertil. I dag er reglerne sådan, at den må opholde sig i landet i max 14 dage. Der vil komme mere information om dette fra Fødevarestyrelsen på et senere tidspunkt.

Fødevarestyrelsen arbejder i øvrigt på højtryk for at udarbejde informationsmateriale målrettet de ukrainske flygtninge med kæledyr. Det deler vi naturligvis, så snart det er ligger klar.

Følg med i arbejdet for krigens dyr

Vi har samlet alt den relevante information om hjælpen til krigens dyr på ét sted. Her kan du finde de seneste nyheder og de oftest stillede spørgsmål. Du kan også støtte kampen for dyrene. 

Læs mere her